Loading...
Ὑγιεία καὶ Χαρά
Ὁ Ὑπολογισμὸς τῆς πληρότητας ἑνὸς γεύματος
Ἕνα γεῦμα, γιὰ νὰ εἶναι ὑγιεινό, πρέπει νὰ εἶναι πλῆρες.
Τί ἀκριβῶς σημαίνει αὐτό;
Τὸ γεῦμα αὐτό, τὸ πλῆρες, ἐξ ὁρισμοῦ εἶναι τὸ ὑγιεινότερο γεῦμα.
Μόνο πλήρη γεύματα πρέπει νὰ τρῶμε, δύο, τρία ἢ τέσσερα τὴν ἡμέρα, καὶ ὄχι νὰ τσιμπολογᾶμε ἀποσπασματικὰ φροῦτα, σαλάτες, γιαούρτια, χυμοὺς κ.λπ.
Ἂς δώσουμε ἕνα ἁπλοποιημένο παράδειγμα γιὰ νὰ γίνει κατανοητὸς ὁ ὁρισμός. Ἔστω κάποιος τρώει 2 γεύματα τὴν ἡμέρα «ἰσόποσα». Τότε οἱ περιεκτικότητες τοῦ καθενὸς γεύματος στὶς θρεπτικὲς οὐσίες θὰ πρέπει νὰ εἶναι τὸ 50% τῶν ἡμερήσιων συνιστώμενων δόσεων.
Ἕνα κριτήριο σωστῆς διατροφῆς εἶναι «νὰ μὴν αἰσθανόμαστε πεῖνα» ἀνάμεσα στὰ γεύματα!
Πῶς γίνεται ὁ ὑπολογισμὸς τῆς πληρότητας;
Στὸν ἱστότοπο «Περιεκτικότητες Τροφῶν - Ὑπολογισμὸς Πληρότητας», μπορεῖτε νὰ ἐλέγξετε τὰ γεύματά σας καὶ ἕνα-ἕνα καὶ συνολικά (ἡμερησίως) καὶ νὰ δεῖτε πόσο πλήρη εἶναι. Θὰ δεῖτε δηλαδὴ ἂν παίρνετε τὶς ἡμερήσιες συνιστώμενες δόσεις σὲ ὅλες τὶς θρεπτικὲς οὐσίες! Καὶ ἀναλόγως θὰ διορθώσετε...
Στὶς ὁδηγίες ἐδῶ, θὰ βρεῖτε πὼς χρειάζεσθε γιὰ νὰ δουλέψετε μεθοδικὰ καὶ νὰ καθορίσετε ἢ καὶ νὰ διορθώσετε τὴν κατάρτιση τῶν γευμάτων σας ἔτσι ὥστε νὰ πλησιάζετε ὅσο γίνετε καλλίτερα στὴν πληρότητα τοῦ κάθε γεύματος ἢ νὰ στοχεύετε τὴν «ἡμερησία» πληρότητα ἢ ἀκόμη καὶ τὴν ἑβδομαδιαία τοιαύτη!
Μερικὲς διευκρινίσεις γιὰ τοὺς πίνακες
- Σὲ ὅλες τὶς τιμές, τὸ συνολικὸ σφάλμα μπορεῖ νὰ φθάσει μέχρι καὶ 20%.
- Οἱ ἀρχικὲς μετρήσεις ἀναφέρονται σὲ ἀνεπεξέργαστες, ἐποχικὲς τροφὲς κάποιας ποικιλίας.
- Ἀνάλογα μὲ τὸ εἶδος τοῦ μαγειρέματος ἀλλοιώνονται οἱ τιμὲς τῶν μετρήσεων
- Ὑποτίθεται πὼς οἱ τροφὲς δὲν περιέχουν ἁλάτι καὶ ζάχαρη, μὲ μοναδικὴ ἐξαίρεση τὶς ἐλιές.
- Ἡ στρογγυλοποίηση στὶς τιμὲς γίνεται στὸν ἑπόμενον ἀκέραιο.
Ὑπολογίζονται αὐτόματα τὰ παρακάτω θρεπτικὰ συστατικά:
- H2O, τὸ ποσοστὸ νεροῦ ποὺ περιέχεται στὴν ἐν λόγῳ τροφή·
- Kcal , χιλιοθερμίδες (ἢ «θερμίδες», ὅπως λανθασμένα λέγονται), ἡ ἐνέργεια ποὺ μπορεῖ νὰ μᾶς παράσχει ἡ συγκεκριμένη τροφὴ ἀνὰ 100 γρ·
- Π, πρωτεῗνες σὲ γρ. - ἡ Σ.Η.Δ. εἶναι 0.85 γρ. / 1 κιλὸ βάρους.
- Λ, λίπη σὲ γρ.·
- Ὑ, ὑδατάνθρακες σὲ γρ.·
- Ca, ἀσβέστιο σὲ mg·
- P, φώσφορος σὲ mg·
- Fe, σίδηρος σὲ mg·
- Na, νάτριο σὲ mg·
- K, κάλιο σὲ mg·
- Mg, μαγνήσιο σὲ mg·
- A, βιταμίνη Aσὲ ΔΜ (διεθνεῖς μονάδες, IU, International Units)·
- Β1, βιταμίνη B1, θειαμίνη σὲ mg·
- Β2, βιταμίνη B2, ριβοφλαβίνη σὲ mg·
- Β3, βιταμίνη B3, νιασίνη, νικοτινικὸ ὀξὺ σὲ mg·
- Β6, βιταμίνη B6, πυριδοξίνη σὲ mg·
- Β9, βιταμίνη B9, φυλλικὸ ὀξὺ (ἢ φολικὸ ὀξὺ ἢ φολασίνη) σὲ μg·
- Β12, βιταμίνη Β12 σὲ μg·
- C, βιταμίνη C, ἀσκορβικὸ ὀξὺ σὲ mg.
- D, βιταμίνη D, καλσιφερόλη σὲ ΔΜ (διεθνεῖς μονάδες)·
- E Βιταμίνη E, τοκοφερόλη σὲ mg.
Ἡ Συνιστώμενη Ἡμερήσια Δόση ἰχνοστοιχείου ἢ βιταμίνης εἶναι ἐνδεικτικὴ γιὰ ἐνήλικες κανονικοῦ σωματικού βάρους χωρὶς ιδιαίτερο πρόβλημα ὑγιείας (γιὰ ἰδιαίτερες καταστάσεις, παιδιά, ἀσθενεῖς, ἐγκύους κ.λπ., πρέπει νὰ συμβουλευθεῖτε ἰατρικὲς ἱστοσελίδες)
Ὑγιεία καὶ Χαρά
- Ὁ ἄρτος ὁ ἐπιούσιος
- Τὰ εὐλογημένα ἄλλων ἐποχῶν
- Τὸ Περιπατεῖν διὰ τὸ Θεραπεύειν
- Ἡ γιαούρτι (lactobacillus bulgaricus)
- Ἀρχὲς Διατροφῆς
- Παροιμίες Ὑγιείας
- ἡ Καθημερινὴ Γυμναστικὴ καθῆκον στὴν Ζωή
- Οἱ κόρες τοῦ Ἀσκληπιοῦ
- ἡ Καθημερινὴ Νηστεία
- Ἡ σωστὴ ἀνάγνωση τοῦ «αἰσθήματος τῆς πείνας»
- Πανάκεια γιὰ τὴν Ὑγίεια
- ὁ Ὕπνος
- Εἰς ὑγιείαν τῶν δοντιῶν μας
- Οἱ νόμοι τῆς νοθείας τῶν τροφίμων (καὶ ὄχι μόνον)
- Ἡ μέτρηση τῆς ἀρτηριακῆς πίεσης
- Ὁ Ἡρόδικος ὁ Σηλυμβριανός, ὁ δάσκαλος τοῦ Ἱπποκράτη
- Μέτρον ἄριστον
- Γυμναστικὴ καὶ ἐργασία
- Κανόνες ὑγιεινῆς διατροφῆς
- Ἰώσεις, Ἀσθένειες, Ἀρρώστιες
- Τὰ συστατικὰ τοῦ αἵματος
- Νὰ γυμνάζομαι