Χάρης Ι. Γαντές
Καθηγητής

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Χάρης Γαντές γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Μαρτίου 1962.

Φοίτησε στην Γερμανική Σχολή Αθηνών και στην συνέχεια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, όπου έλαβε υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ., το Τ.Ε.Ε. και το Ε.Μ.Π.

  • Η διπλωματική του εργασία είχε τίτλο "Μη γραμμική ανάλυση ραβδωτών φορέων με πεπερασμένα στοιχεία: Διανυσματικές αριθμητικές μέθοδοι επιλύσεως", με επιβλέποντα τον -τότε- Λέκτορα Μανόλη Παπαδρακάκη.
  • Απέκτησε το Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού και την άδεια άσκησης επαγγέλματος από το Τ.Ε.Ε. το 1985.

Από το 1985 ως το 1987 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία.

Από το 1987 ως το 1991 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του M.I.T., στη Βοστώνη των Η.Π.Α., με υποτροφίες από τα ιδρύματα "Fulbright" και "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης" και από το M.I.T.

  • Ασχολήθηκε ερευνητικά με θέματα συμπεριφοράς, ανάλυσης και σχεδιασμού πτυσσομένων κατασκευών, με επιβλέποντα τον Καθηγητή Jerry Connor.
  • Απέκτησε πτυχίο Master of Science το 1988 και Διδακτορικό Δίπλωμα το 1991.
  • Ο τίτλος της διδακτορικής του διατριβής ήταν "A design methodology for deployable structures".

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1991 ασχολήθηκε με μελέτες και επιβλέψεις ιδιωτικών κτιριακών έργων ως ελεύθερος επαγγελματίας και ως εξωτερικός συνεργάτης της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Από το 1992 ως το 1995 δίδαξε ως ωρομίσθιος καθηγητής το μάθημα της Στατικής στο Τμήμα Μηχανικών Αεροπορικών Εγκαταστάσεων της Σχολής Ικάρων.

Από το 1994 είναι μέλος Δ.Ε.Π. στο Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, αρχικά ως Λέκτορας (1994-2000), στη συνέχεια ως Επίκουρος Καθηγητής (2000-2004), Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής (2004-2007), Αναπληρωτής Καθηγητής (2007-2012), και ως Καθηγητής από το 2012. Από το 2020 είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Μεταλλικών Κατασκευών.

Από το 2018 ως το 2022 δίδαξε το μάθημα των Σιδηρών Κατασκευών στη Σχολή Τεχνικής Εκπαίδευσης Αξιωματικών Μηχανικού ΣΤΕΑΜΧ.

Παράλληλα συμμετέχει ως σύμβουλος σε στατικές μελέτες κτιριακών και άλλων τεχνικών έργων, κυρίως από χάλυβα αλλά και από άλλα δομικά υλικά. Τα έργα στα οποία έχει συμμετάσχει περιλαμβάνουν στέγαστρα κάλυψης μεγάλων ανοιγμάτων, σταθμούς παραγωγής ενέργειας, πυλώνες ανεμογεννητριών, ιστούς, μελέτες αντισεισμικής επάρκειας υπόγειων αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, θαλάσσιες μεταλλικές κατασκευές, τεχνικά έργα μετρό και οδοποιίας, έργα προσωρινών αντιστηρίξεων βαθιών εκσκαφών και πολλά κτιριακά έργα.

Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά.

To βιογραφικό του σημείωμα είναι διαθέσιμο σε μορφή αρχείου pdf:

αρχή

web analytics
επισκέπτες - Powered by StatCounter.com