NTUA George Bouckovalas, Professor of Geotechnics and Earthquake Engineering
School of Civil Engineering


ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Μεταπτυχιακό
2014-15

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ!

Γενικά

Συνοπτικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας

Διαλέξεις σε μορφή pdf

 
     

 

Γενικά:

Ο σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει του σπουδαστές (επιλεκτικά, λόγω περιορισμένου χρόνου) στα ακόλουθα "συνήθη" στην πράξη προβλήματα Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής:

Α. Τον καθορισμό των δράσεων αντισεισμικού σχεδιασμού κτιρίων και γεωτεχνικών κατασκευών ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και την τοπογραφία του εδάφους στην θέση του κάθε έργου. Άρρηκτα συνδεδεμένο με το θέμα αυτό είναι και το θέμα των Μικροζωνικών Μελετών Σεισμικής Επικινδυνότητας για τις οποίες πολύς λόγος γίνεται τελευταία, και θα συνεχίσει να γίνεται στο μέλλον.

Β. Τον αντισεισμικό σχεδιασμό τοίχων αντιστήριξης (τοίχων υπογείων, πτερυγοτοίχων, τοίχων βαρύτητας, λιμενικών κρηπιδοτοίχων, κλπ.) και το υπολογισμό των μετατοπίσεων στην περίπτωση αστοχίας. Πέραν της συμβατικής μεθοδολογίας σχεδιασμού, θα παρουσιασθεί η μέθοδος των επιτρεπομένων μετατοπίσεων, η οποία εφαρμόζεται όλο και ευρύτερα στις αντι-σεισμικά ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου για τον οικονομικό και συνάμα λειτουργικό σχεδιασμό τοίχων αντιστήριξης (και πρανών).

Γ. Τον αντισεισμικό σχεδιασμό φυσικών και τεχνητών πρανών. Θα εξηγηθούν οι βασικές αρχές υπολογισμού του (ψευδοστατικού) σεισμικού συντελεστή συναρτήσει της μέγιστης σεισμικής επιτάχυνσης. Επιπλέον, όπως και στην περίπτωση των τοίχων αντιστήριξης, θα παρουσιασθεί η μέθοδος των επιτρεπόμενων μετατοπίσεων.

Δ. Τον αντισεισμικό σχεδιασμό υπογείων έργων (σηράγγων και αγωγών), ένα θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χώρα μας όπου η κατασκευή αντίστοιχων έργων βρίσκεται σε έξαρση. Θα γίνει εκτενής αναφορά στην γενική φιλοσοφία του αντισεισμικού σχεδιασμού και θα δοθεί έμφαση στον υπολογισμό των τάσεων και παραμορφώσεων που αναπτύσσονται κατά την διέλευση σεισμικών κυμάτων.

Ε. Τον έλεγχο του κινδύνου ρευστοποίησης λόγω σεισμού, με βάση επιτόπου γεωτεχνικές δοκιμές Πρότυπης και Στατικής Πενετρομέτρησης (SPT & CPT). Επιπλέον, θα εξετασθούν οι συνέπειες τις ρευστοποίησης τόσο στην διατμητική αντοχή όσο και στις μετατοπίσεις (πλευρική εξάπλωση & καθίζηση) του εδάφους, ενώ θα περιγραφούν οι συνήθεις μέθοδοι αντιμετώπισης του φαινομένου (στραγγιστήρια, δονητική συμπύκνωση, κλπ.)

Τα παραδείγματα από πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς θα αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος του μαθήματος. Επίσης, όπου αυτό είναι δυνατόν, θα εκπαιδευτείτε στην χρήση λογισμικού που εφαρμόζεται σήμερα στην πράξη.

Προγενέστερες γνώσεις σε θέματα δυναμικής απλών και σύνθετων δομικών συστημάτων καθώς και σε θέματα κυματικής θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στην κατανόηση του μαθήματος. Για τον λόγο αυτό συνιστάται, με δική σας πρωτοβουλία, η επανάληψη των βασικών αρχών και εννοιών από σχετικά μαθήματα που διδαχθήκατε κατά τις προπτυχιακές (αλλά και τις λυκειακές) σπουδές σας.

Έναρξη Μαθημάτων: 15 Οκτωβρίου 2014 (ώρα 14:45 έως 17:30, Σχεδιαστήριο 1, Ζωγράφου)

αρχή

 

Συνοπτικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας 2014-15

1 Οκτ. 15 Εισαγωγή & 1 DOF
2 Οκτ. 22 1 DOF & Ελαστικά Φάσματα Απόκρισης
3 Οκτ. 29 Σεισμικά Κύματα
4 Νοε. 5 Σεισμικά Κύματα
5 Νοε. 12 Αντισεισμικός Σχεδιασμός Σηράγγων - TEST
6 Νοε. 19 Αντισεισμικός Σχεδιασμός Σηράγγων
7 Νοε. 26 Αντισεισμικός Σχεδιασμός Τοίχων Αντιστήριξης (Mononobe-Okabe) - TEST
8 Δεκ. 3 Αντισεισμικός Σχεδιασμός Τοίχων Αντιστήριξης (Wood, Veletsos & Younan, etc.)
9 Δεκ. 10 Υδρο-δυναμικές ωθήσεις - TEST
10 Δεκ. 17 Θεωρία "Ολισθαίνοντος Στερεού" (Newmark)
11 Ιαν. 7 Σχεδιασμός Επιτελεστικότητας Τοίχων Αντιστήριξης & Πρανών
12 Ιαν. 14 Ρευστοποίηση - Μέθοδοι διάγνωσης - TEST
13 Jan. 21 Ρευστοποίηση - Μέτρα Αντιμετώπισης

TEST = ενδιάμεση εξέταση (1h)



 

αρχή

 

Διαλέξεις σε μορφή pdf (2010)

 

αρχή