Η ιστορία του Ελληνόπυργου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς κτίστηκε ούτε ποιοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοί του. Τα διάφορα ευρήματά του από παλιά κτίσματα που έρχονται στην επιφάνεια με το σκάψιμο, όταν κτίζονται νέες οικοδομές, φανερώνουν ότι το χωριό έχει παλιές ρίζες. Οι αλλεπάλληλες ολοκληρωτικές καταστροφές που υπέστη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας από πυρπόλησή του το 1805 με 1810, το 1822, το 1854 και η μερικότερη καταστρόφη του το 1878 αφάνισαν κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να μας διαφωτίσει για την ιστορία του. Καταστράφηκαν πύργοι και εκκλησίες, κάηκαν έγγραφα και οικογενειακά κειμήλια. Κάθε αποδεικτικό στοιχείο για την ιστορία του χωριού αφανίστηκε στη στάχτη της καταστροφής.
Το παλαιότερο ιστορικό ντοκουμέντο που διασώζεται σήμερα και μαρτυρεί την ύπαρξη του χωριού είναι μια μεταλλική σφραγίδα που βρίσκεται στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου του Αγίου Όρους και η οποία γράφει: "Σφραγίς ιεράς μονής Αγίας Σοφίας εις χωρίον Γράλιστα Αγράφων 1586". Στη μέση έχει την εικόνα του Αγίου Αθανασίου και τις λέξεις: Άγιος Αθανάσιος. Ένα άλλο ιστορικά εξακριβωμένα γεγονός που αναφέρεται στο βιβλίο του Παπα-Βασίλη Χαρ. Σιούφα "ΕΛΛΗΝΟΠΥΡΓΟΣ: το χωριό μου", προκύπτει ότι η Γράλιστα ως χωριό υπήρχε το 1544. Τη χρονιά αυτή μαρτύρησε απ' τους Τούρκους επειδή αρνήθηκε να αλλάξει την πίστη του και να γίνει μωαμεθανός ο Μιχαήλ Μαυροφίδης ο οποίος καταγόταν από τη Γράλιστα.

 

Σημαντική ιστορική προσωπικότητα που είχε έντονους δεσμούς με τον Ελληνόπυργο είναι ο οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Γεώργιος Καραϊσκάκης. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη ζωή και το έργο του εθνικού ήρωα πατώντας εδώ. Το ιστορικό σπίτι του Καραϊσκάκη διασώζεται και αναπαλαιώνεται στον Ελληνόπυργο από την οικογένεια Α. Μηνίτσιου.