ΜΙΧΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ

Υποψήφια Διδάκτορας Ε.Μ.Π.


 

Επικοινωνία

 

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο michfotini@yahoo.gr

Εκπαίδευση

Ιανουάριος 2005

Υποψήφια Διδάκτορας Τομέα Δομοστατικής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τίτλος διδακτορικής διατριβής: «Ανελαστική Ανάλυση Γεφυρών με Θεώρηση Αλληλεπίδρασης Εδάφους-Κατασκευής».

Επιβλέπων Καθηγητής: Β.Κ.Κουμούσης

Οκτώβριος 2004 Ολοκλήρωση μεταπτυχιακών σπουδών λαμβάνοντας την 1η θέση με τελικό βαθμό 9.29 (άριστα).
Σεπτέμβριος 2003 Εισαγωγή στο μεταπτυχιακό τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. με τίτλο "Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση Κατασκευών" λαμβάνοντας την 1η θέση στην σειρά κατάταξης.
Ιούλιος 2003 Αποφοίτηση από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με βαθμό 8.74 (λίαν καλώς).
Σεπτέμβριος 1998 Εισαγωγή στο τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών Ε.Μ.Π.

Διακρίσεις - Υποτροφίες

2005 Υποτροφία Ιδρύματος Αλ. Ωνάση για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής από τον Οκτώβριο του 2005, διάρκειας 40 μηνών
2003 Αριστείο ΙΚΥ για τις Μεταπτυχιακές Σπουδές
2001-2002 Υποτροφία Απέργη
2000-2001 Προτεινόμενη για την Υποτροφία Απέργη
1999-2000 Προτεινόμενη για την Υποτροφία Απέργη
Έπαινος ΤΕΕ
1998-1999 Υποτροφία Απέργη

Ξένες Γλώσσες

Αγγλικά Lower Cambridge
Entry test (προκαταρκτικά του Proficiency του Cambridge)
Preliminary Proficiency Michigan
Γαλλικά Προετοιμασία για Delft

Χρήση Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

ABAQUS, SAP 2000, NASTRAN, MAPLE, Word, Excel, Powerpoint

Πτυχιακή Εργασία

Προπτυχιακή εργασία με θέμα «Ανελαστική Ανάλυση Πολυωρόφων Κτιρίων με Σταδιακή Εξώθηση». Δεδομένου ότι η συμπεριφορά του υλικού και των μελών της κατασκευής είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη λόγω της έντονης ανελαστικής συμπεριφοράς τους, η ανελαστική ανάλυση με σταδιακή εξώθηση, ή διαφορετικά η pushover ανάλυση, καθιερώνεται ως το πλέον κατεξοχήν μέσο για την πρόβλεψη των μετατοπίσεων αποκρίσεως σε κατασκευές που υπόκεινται σε εδαφικές κινήσεις. Ο κύριος στόχος της αναλύσεως είναι η αποφυγή υπερβολικά μεγάλων παραμορφώσεων στον φορέα, που συγχρόνως εκδηλώνεται με τον σχηματισμό του μηχανισμού καταρρεύσεως. Ο σκοπός της εργασίας είναι να περιγράψει τα κύρια στοιχεία στα οποία στηρίζεται η θεωρία της pushover αναλύσεως, να αξιολογήσει την ακρίβεια των προβλέψεών της σχετικά με τις αναμενόμενες μετατοπίσεις της κατασκευής, καθώς και να αναγνωρίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η ανάλυση αυτή δίνει ακριβείς πληροφορίες. Διαπραγματεύεται την εισαγωγή και διερεύνηση των φασμάτων αποκρίσεως για την ευκολότερη κατανόηση των αποτελεσμάτων της ανελαστικής ανάλυσης με σταδιακή εξώθηση. Το ATC-40 και το FEMA-273 παρέχουν την δυνατότητα προσδιορισμού των απαιτούμενων επιβαλλόμενων μετατοπίσεων σε κατασκευές με ανελαστική συμπεριφορά, με την παραδοχή ότι οι κατασκευές αυτές εξαρτώνται κυρίως από την πρώτη θεμελιώδη ιδιομορφή τους. Η εργασία αυτή βαθμολογήθηκε με 10 (άριστα).

Μεταπτυχιακή Εργασία

Ο σκοπός της μεταπτυχιακής εργασίας είναι να εισαχθούν οι έννοιες, οι θεωρίες και οι διαδικασίες της γεωτεχνικής σεισμικής και δομικής εφαρμοσμένης μηχανικής. Η διατριβή αυτή αποτελείται από τέσσερα μέρη. Το πρώτο μέρος περιγράφει τη διάδοση κυμάτων, αρχίζοντας με τα απλά μονοδιάστατα μαζικά κύματα στα ομοιογενή υλικά και επεκτείνεται στα κύματα επιφάνειας και τα πολυδιάστατα, στρωσιγενή συστήματα. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στις βασικές έννοιες και τα αποτελέσματα της αλληλεπίδρασης εδάφους-κατασκευής. Επίσης, παρουσιάζει τις μεθόδους για την ανάλυση της αλληλεπίδρασης εδάφους-κατασκευής, η οποία κατηγοριοποιείται στις εξής δύο: άμεσες μέθοδοι και πολλαπλών βημάτων μέθοδοι. Το τρίτο μέρος περιγράφει μια απλή και γρήγορη μέθοδο αξιολόγησης αποτελεσμάτων αλληλεπίδρασης εδάφους-κατασκευής στην περίπτωση εγκιβωτισμένων θεμελιώσεων μέσω ενός κωνικού προσομοιώματος. Στο τέταρτο μέρος παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης σχετικά με την διάδοση διαμήκη και εγκάρσιων κυμάτων στο έδαφος. Επίσης, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από την ανάλυση της αλληλεπίδρασης εδάφους-κατασκευής. Τέλος, συγκρίνεται η θεωρία διάδοσης κυμάτων με την θεωρία ταλαντώσεων. Η εργασία αυτή βαθμολογήθηκε με 10 (άριστα).

Παρακολούθηση Σεμιναρίων - Συνεδρίων

27-28 Μαίου 2005: Σεμινάριο γεφυροποιίας με θέμα «Γεφυροποιία: Σύγχρονες Μέθοδοι Μελέτης-Κατασκευής & Διαχείρισης», με εισηγητές τους Ι.Ν. Σιγάλα (Όμιλος Τεχνικών Μελετών), Β. Κόλια (DENCO Σύμβουλοι Μηχανικοί), K.C. Sinha (Καθηγητή Πανεπιστημίου Purdue, USA, Head of the Transportation Department), Γ. Γκαζέτα (Πρόεδρο ΕΤΑΜ, Καθηγητή ΕΜΠ), και Μ. Καρλαύτη (Αντιπρόεδρο ΟΑΣΑ, Επίκουρο Καθηγητή ΕΜΠ).
22 Νοεμβρίου 2004 Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα «Τοποθέτηση, έλεγχος και συντήρηση εφεδράνων», το οποίο διοργανώθηκε από τη Διέυθυνση Διαμόρφωσης Αρχών και Κανόνων Διασφάλισης Ποιότητας Δημοσίων Έργων και Εξειδίκευσης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΔΙΠΑΠ)
18–19 Δεκεμβρίου 2003 Σεμινάριο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης με θέμα : «Σχεδιασμός Συστημάτων Σεισμικής Μόνωσης» με Εισηγητές τους Β. Κουμούση και Γ. Γκαζέτα, το οποίο διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Πληροφόρησης και Επιμόρφωσης.

Δημοσιεύσεις

2005 Fotini E. Michou, Vlasis K. Koumousis, (2005) “Soil-Structure Interaction Effects on Steel Truss Bridges”, 5o National Congress of Steel Structures, 29September-2 October
2005 Fotini E. Michou, Vlasis K. Koumousis, (2005) “Absorbing Boundaries Conditions and Perfect Matched Layer Models on Plane Soil-Structure Interaction Problems”, Proc. of the 5th Int. Congress on Computational Mechanics (GRACM 05), Limassol, Cyprus, 29 June-1 July.
2004 Koumousis V., Michou, F., (2004) "Modelling of Friction Pendulum Isolation Systems to Account for Different Types of Contact of the Articulated Part", Proc. of the 7th Int. Conf. on Computational Structures Technology, B.H.V. Topping and C.A. Mota Soares, (Editors), Civil-Comp Press, Stirling, United Kingdom, paper 268.

Επιστροφή