ΚΩΡΥΚΕΙΟ ΑΝΤΡΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Το Κωρύκειο Αντρο στον Παρνασσο είναι ενα απο τα σπουδαιότερα και ιερότερα σπήλαια της ΕΛΛΑΔΑΣ με ίστορία και παραδοσεις που χανονται στά βάθη του χρονου.

Το σπήλαιο ήταν αφιερωμένο στον Θεό Πάνα και την νύμφη Κωρυκεία.

Στο εσωτερικό του στο παρελθόν, ανακαλύφθηκαν πάρα πολλά ευρήματα, που μαρτυρούν την χρήση του σπηλαίου ως λατρευτικού χώρου στην αρχαιότητα.

Στην είσοδο και χαραγμένη πάνω σε έναν μεγάλο βράχο που υπάρχει εκει, βρίσκεται μια επιγραφή που λεει " ΕΥΣΤΡΑΤΟΣ ΑΛΚΙΔΗΜΟΥ ΑΜΒΡΥΣΣΙΟΣ ΣΥΝΠΕΡΙΠΟΛΩ ΠΑΝΙ ΝΥΜΦΑΙΣ".

Εύκολα μπορεί ο επισκέπτης να δει και διάφορα μικρά λαξεύματα πανω σε αυτόν τον βραχο, που μαρτυρουν ότι ίσως κάποτε εκει, ήταν τοποθετημένο κάποιο μικρό άγαλμα.

Στο βάθος του σπηλαίου πριν το ΑΔΥΤΟΝ υπαρχει μια άλλη χαραγμενη επιγραφή που λεει: " ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ".

Ένα ακόμη πολύ χαρακτηριστικό σημείο μέσα στο σπήλαιο είναι ένας μεγάλος σταλαγμιτικός όγκος, στα αριστερά της πρώτης μεγάλης αίθουσας, που ονομάζεται ΤΡΑΠΕΖΑ.

Εκει εικάζεται ότι άφηναν τις προσφορές τους οι επισκέπτες προσκυνητές στην αρχαιοτητα.

Ακόμα και στις μέρες μας, κάποιοι συνεχίζουν να αφήνουν τις μικρές και λιτές προσφορές τους, (λουλούδια, φρούτα, μικρά αντικείμενα, κοχυλάκια), στο ίδιο μέρος, συνεχίζοντας την παράδοση χιλιάδων ετών.

Οι ντόπιοι ονομάζουν το σπήλαιο και "Σαρανταύλι" και αυτό εξ αιτίας της εκπληκτικής ακουστικής που έχει στον πρώτο μεγάλο θάλαμο του.

Στην αρχαιότητα πομπή ξεκινούσε απο τους Δελφούς ακολουθώντας το πανάρχαιο μονοπάτι που υπάρχει ακόμη και σήμερα απο το χωριό Δελφοί και έφταναν στο σπήλαιο για να προσκυνήσουν και να τελέσουν τις εορτές και τα μυστήρια που έπρεπε.

Το μονοπάτι αυτό, που μεγαλο τμήμα του σώζεται μέχρι σήμερα, ξεκινά δίπλα από το σπίτι του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ, που τώρα έχει μετατραπεί σε ένα πολύ ενδιαφέρον μουσείο.

Υπάρχει και ο θρύλος ότι απο το ΚΩΡΥΚΕΙΟ ΑΝΤΡΟ ξεκινούσε ¨υπόνομος¨ ,¨τούνελ" που κατέληγε στο ιερό του ΑΠΟΛΛΩΝΑ στο μαντείο των Δελφών.

Η πληροφορία αυτή υπαρχει στο βιβλίο της Άννας Πετροχείλου ¨ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ¨.

Νομίζω ότι όποιος βρεθεί στην περιοχή θα άξιζε να επισκεφθεί το σπήλαιο που είναι γνωστό στους περισσότερους κατοίκους της ΑΡΑΧΟΒΑΣ και των ΔΕΛΦΩΝ.

Προσεγγίστε με σεβασμό τον ιερό αυτό τόπο και αφουγκραστείτε με ησυχία και ηρεμία, όλα αυτά που ¨εκπέμπει¨ το μέρος αυτό.

Έπειτα σηκώστε το βλέμμα σας προς το ΓΕΡΟΝΤΟΒΡΑΧΟ που στέκει επιβλητικός απέναντι και νοιώστε το δέος μέσα στην καρδιά και την ψυχή σας, από την ομορφιά του.

Τώρα βρίσκεστε σε ένα από τα ΙΕΡΟΤΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΟΥΝΑ. Τον ΠΑΡΝΑΣΣΟ!!!

 

 

 

Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΑΡΑΧΟΒΑΣ

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΘΑΛΑΜΟ

 

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΗΧΩ

 

 

ΑΡΚΕΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΩΡΥΚΕΙΟ

 

 

ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ¨ΤΡΑΠΕΖΑ¨

 

 

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΑΔΥΤΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

 

 

Η  ΕΠΙΓΡΑΦΗ "ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΣ ΔΕΛΦΟΥΣ"

 

 

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΘΑΛΑΜΟΥ ΣΤΟ ΚΩΡΥΚΕΙΟ

 

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα