ΒΑΡΑΘΡΟ ΕΦΤΑΣΤΟΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ 

Μεταφέρω απόσπασμα από το περιοδικό το ΒΟΥΝΟ του ΕΟΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ), του ΙΟΥΛΙΟΥ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ του έτους 1955, τεύχος 185:

… Η πρώτη αναγνωριστική εξερεύνηση, που έγινε στις 10 έως 14 Αυγούστου 1939, από την Σπηλαιολογική Ομάδα του ΕΟΣ και η πλήρης περιγραφή της προσπάθειας εκείνης από τον Ιάκωβο Σαντοριναίο, έγινε η αφορμή να οργανωθεί δεύτερη αποστολή από την ίδια ομάδα, στις 13 έως 15 Αυγούστου του 1950.

Η εργασία της δεύτερης αποστολής ολοκλήρωσε πλήρως την εξερεύνηση του βαράθρου έως το βαθύτερο σημείο του και η ομάδα επέτυχε καταβάσεις από διάφορα σημεία … 

Με βάση εκείνες τις μετρήσεις, το βάθος του Εφτάστομου μέχρι το σημείο που το νερό μέσα στο φυσικό τούνελ, εμποδίζει την συνέχεια, ήταν τα –110 μέτρα από την επιφάνεια.

Το όνομα Εφτάστομος δόθηκε από τους ντόπιους και αυτό γιατί στο βάραθρο υπάρχουν παραπάνω από ένα ανοίγματα που οδηγούν στο εσωτερικο του.

Βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείψουν από ένα τέτοιο εντυπωσιακό βάραθρο σαν το Εφτάστομο και οι διάφοροι θρύλοι και παραδοσεις.

Αν κάποιος ρωτήσει τους ντόπιους σίγουρα θα του διηγηθούν κάποιες από αυτές.

Σπάνια έχει την ευκαιρία σπηλαιολόγος να συναντήσει τέτοιου μεγέθους όμορφες σταλακτιτικές παγοκολωνες σε βάραθρα της χώρας μας.

Ο παγετώνας που υπαρχει μέσα στον Εφτάστομο διατηρείται όλο τον χρόνο μιας και η θερμοκρασία ακόμα και τους πιο ζεστούς μήνες του έτους δεν ανεβαίνει σε τέτοιο σημείο που να μπορέσει να τον λιώσει.

Όπως καταλαβαίνει λοιπόν κάποιος τα βαθύτερα στρώματα αυτού του παγετώνα έχουν δημιουργηθεί πολύ μα πολύ παλιά.

Η Φύση έχει δημιουργήσει στον Εφτάστομο ένα υπόγειο κατάλευκο παλάτι από Πάγο!!

 

 

Η ΟΜΟΡΦΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΕΦΤΑΣΤΟΜΟ ΑΠΟ ΚΑΤΩ

 

         

 

         

ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΥΨΗΛΟΙ ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΛΑΓΜΙΤΕΣ ΑΠΟ ΠΑΓΟ! ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΦΤΑΣΤΟΜΟ

 

         

 

         

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ Η ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ

 

         

 

         

Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΗΡΑΓΓΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΕΤΡΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΝΕΡΟ – ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ

 

         

ΔΥΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ… ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ … ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ …ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Όπως και άλλα βάραθρα στην Ελλάδα έτσι και ο Εφταστομος υπήρξε τόπος μαρτυρίου για κάποιους συνανθρώπους μας….

 

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα