ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ ΜΙΝΥΩΝ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΚΩΠΑΪΔΑ

Δύσκολα μπορεί να πιστέψει κάποιος κοιτώντας το ήρεμο τοπίο της ΚΩΠΑΪΔΑΣ από την ακρόπολη του ΓΛΑ ότι εκεί κάποτε υπήρχε μια τεράστια λίμνη.

Κι όμως υπήρχε λίμνη και η ακρόπολη του ΓΛΑ ήταν το λεγόμενο ¨νησί¨, μιας και σε περιόδους που ο γύρω τόπος γέμιζε από νερό, έμοιαζε ο πετρώδης αυτός λόφος, με τα πανάρχαια μυκηναϊκά τείχη, σαν ένα μικρό νησί στην μέση μιας θάλασσας.

Οι Μινύες είχαν καταφέρει φτιάχνοντας τεχνητές στοές – καταβόθρες , αλλά και διευθετώντας κατάλληλα και τις ήδη υπάρχουσες φυσικές καταβόθρες να πλημμυρίζουν η να αδειάζουν την λίμνη της ΚΩΠΑΪΔΑΣ από τα νερά.

Οι περισσότερες καταβόθρες σήμερα δεν προχωρούν σε πολύ μεγάλα βάθη.

Μία από τις ελάχιστες μεγάλες που έχουν απομείνει και που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί, σε ένα μήκος περίπου 400 μέτρα από την είσοδο της, είναι αυτή του Αγίου Γεωργίου.

Η καταβόθρα αυτή είναι αρκετά στολισμένη από διάκοσμο σε μερικούς θαλάμους προς το βάθος της.

Έχει την μορφή στοάς που μπορείς να στέκεσαι όρθιος κατά το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής με εξαίρεση κάποια σημεία λίγο πιο στενά, που πρέπει να περάσεις σκυφτός.

Νυχτερίδες υπάρχουν ελάχιστες, σε αντίθεση με την άλλη μεγάλη καταβόθρα, που υπαρχει πολύ μεγάλος πληθυσμός και πάρα μα πάρα πολύ γουανό * (περιττώματα νυχτερίδων)!!

Μιλάμε για μικρούς λόφους στην κυριολεξία, πράγμα που δεν είναι και ότι το καλύτερο που μπορεί να συναντήσεις μπροστά σου σε μια εξερεύνηση.

Εδώ στην καταβόθρα του Αγίου Γεωργίου, δεν συνάντησα πουθενά συγκεντρωμένο γουανό, παρά μόνο μερικά ποντίκια που έχουν φτιάξει τις φωλιές τους σε κάποια ψηλά σημεία κατά μήκος της κεντρικής στοάς.

Στην καταβόθρα και προς τα βαθύτερα σημεία της υπάρχει περισσότερο λάσπη και νερό όπως είναι φυσικό, αλλά και ο περισσότερος στολισμός όπως προανέφερα.

Γεωργός της περιοχής, που βρίσκεται πολύ κοντά στην εισοδο της καταβόθρας, και ο οποίος μου υπέδειξε την είσοδό της, μου ανέφερε ότι κατά μήκος της κεντρικής στοάς υπήρχαν παλαιότερα, κάθετοι αεραγωγοί προς την επιφάνεια, αλλά έχουν κλείσει πλέον, από ότι ισχυριζόταν, από τις εργασίες της μεταλλευτικής εταιρίας που κάνει εξόρυξη μεταλλεύματος, (Βωξίτη), στην περιοχή.

Κατά την επίσκεψη μου πάντως δεν διαπίστωσα να υπάρχουν ίχνη αεραγωγών έστω και κλεισμένων, αλλά αυτό που είναι εύκολα εμφανές, είναι συγκεντρωμένες πέτρες, χτισμένες, κατά μήκος της κεντρικής στοάς, πράγμα που δείχνει ότι τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να μένει ανοικτή η δίοδος για το νερό. 

Η περιοχή της ΚΩΠΑΪΔΑΣ παρουσιάζει Ιστορικό, Αρχαιολογικό, αλλά και Σπηλαιολογικό ενδιαφέρον και πάντα μια επίσκεψη εκεί προσφέρει συγκινήσεις…

 

 

 

 

         

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ

 

         

 

         

 

         

ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΤΟΑΣ ΟΠΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΤΡΕΣ

 

         

 

         

 

         

 

         

 

         

 

         

 

         

ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΘΡΑ

 

 

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα