ΣΠΗΛΑΙΟΒΑΡΑΘΡΟ ΑΓΓΑΛΑΚΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 

Η πανέμορφη Κεφαλονιά έχει την τύχη να φιλοξενεί μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια της ΕΛΛΑΔΑΣ.

Ήδη υπάρχουν δυο αξιοποιημένα σπήλαια, της ΜΕΛΙΣΣΑΝΗΣ και της ΔΡΟΓΓΑΡΑΤΗΣ.

Κατά την διάρκεια της παραμονής μας στο νησί, επισκεφθήκαμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια και βάραθρα του νησιού.

Ένα από αυτά ήταν και το ΑΓΓΑΛΑΚΙ.

Το σπηλαιοβαραθρο ΑΓΓΑΛΑΚΙ βρισκεται σε μια περιοχή (ΠΟΥΛΑΤΑ), όπου υπαρχει ένα μεγαλο σύστημα σπηλαίων, τα οποία δεν απέχουν μεταξύ τους, σε ευθεία, παρα μερικά μόλις εκατοντάδες μέτρα.

Έχει διαπιστωθεί ότι τα περισσότερα από αυτά σχηματίζουν στο εσωτερικο τους υπόγειες λίμνες, με γλυκό η υφάλμυρο νερό.

Στην περίπτωση μάλιστα των σπηλαίων ΧΙΡΙΔΟΝΙ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΑ, βρέθηκε μετά από σπηλαιοκατάδυση, ότι ενώνονται μεταξύ τους μέσω ενός σιφονιού μήκους 190 μέτρων!!!

Στο παρελθον, (το 1963), με την βοήθεια ειδικών χρωστικών ουσιών, (ουρανίνη), που διοχετεύθηκαν από τις καταβόθρες του ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, βρέθηκε ότι μετά από 14 ημέρες, οι ουσίες αυτές, εντοπίστηκαν να εκβάλουν στην περιοχή της ΣΑΜΗΣ και συγκεκριμένα στις τοποθεσίες ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΥ, ΦΡΥΔΙ, ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ (ΑΝΝΑ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ ¨ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ¨ ).

Η διαδρομή που καλύπτουν τα νερά που εισχωρούν από τις καταβόθρες στο ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, αφού διέλθουν υπογείως την λιμνοθάλασσα του ΚΟΥΤΑΒΟΥ και καταλήξουν στην άλλη πλευρά του νησιού , είναι 14 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή.

Τα νερά στην έξοδο τους είναι υφάλμυρα γιατί κατά την διαδρομή τους ενώνονται με τα υπόγεια νερά, (απορροές), που ¨κατεβάζει¨ ο ΑΙΝΟΣ.

Είναι λοιπόν ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο φυσικό γεωλογικό φαινόμενο που παρόμοιο του σε αυτήν την έκταση δεν υπαρχει σε άλλο νησί στον ΕΛΛΑΔΙΚΟ χώρο.  

Οι ξεναγοί του σπηλαίου ΜΕΛΙΣΣΑΝΗ αναφέρουν ότι οι χρωστικές αυτές ουσίες εντοπίστηκαν και στην λίμνη της ΜΕΛΙΣΣΑΝΗΣ πριν αυτές καταλήξουν στην θάλασσα.

Υπαρχει μια άποψη που υποστηρίζει ότι μάλλον και τα υπόλοιπα σπήλαια της περιοχής ΣΑΜΗΣ – ΠΟΥΛΑΤΩΝ, πρέπει μέσω σιφονιών να ενώνονται μεταξύ τους, αλλά οι δυσκολίες,(σπηλαιοκατάδυσης), για να εξακριβωθεί αυτό είναι ακόμα μεγάλες, ίσως και αξεπέραστες.

Το σπηλαιοβάραθρο ΑΓΓΑΛΑΚΙ βρίσκεται σε υψόμετρο 50 μέτρων, ανάμεσα σε ελαιώνα.

Γενικότερα το σπηλαιοβάραθρα της Κεφαλονιάς παρουσιάζουν μια ομοιότητα όσον αφορά τον σχηματισμό τους, που στις περισσότερες περιπτώσεις οι είσοδοι τους είναι βυθίσματα, (κατακρημνίσεις), της οροφής τους και βρίσκονται όχι σε μεγαλο υψόμετρο και ανάμεσα σε χωράφια με ελαιώνες (αναφέρομαι κυρίως σε αυτά της ΣΑΜΗΣ).

Για το σπηλαιοβάραθρο ΑΓΓΑΛΑΚΙ είχε γίνει μελέτη αξιοποίησης του και για τον λόγο αυτό έχει κατασκευαστεί γύρω από την εισοδο του πέτρινος χαμηλός τοίχος με κιγκλίδωμα.

Τελικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ η μελέτη αξιοποίησης στο ΑΓΓΑΛΑΚΙ και έτσι παρέμεινε στην ησυχία και την ηρεμία του, περιμένοντας τους σπηλαιολόγους να κατεβούν και να θαυμάσουν τον όμορφο διάκοσμο, τις λίμνες με τα γαλάζια καθαρά νερά και να νοιώσουν για ακόμα μια φορά θαυμασμό και αγάπη για τις ομορφιές της ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ.

Ομορφιές που είναι τόσες πολλές που πάντα νοιώθεις ότι υπαρχει λόγος να θέλεις να επιστρέψεις πάλι για να δεις και να μάθεις και αλλά πράγματα για αυτό το πανέμορφο νησί του ΙΟΝΙΟΥ….

Άλλωστε η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ εκτός από τα πανέμορφα σπήλαια της, έχει μια μεγάλη ιστορική διαδρομή, μια ξεχωριστή δική της κουλτούρα και πολιτισμό, τόσο παλιά και ενδιαφέρουσα που δύσκολα μπορείς να την προσπεράσεις…

Αλλά για αυτήν την Ιστορια και τα ¨ίχνη¨ που άφησε στον χρόνο θα μιλήσουμε πολύ σύντομα μέσα από νέες σελίδες….

 

 

 

 

Η ΚΑΤΟΨΗ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΒΑΡΑΘΡΟΥ ΑΓΓΑΛΑΚΙ (ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ)!!

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΘΟΔΟΥ (ΑΝΟΙΓΜΑ) ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΠΛΕ ΚΥΚΛΟ

 

 

   

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΑΓΓΑΛΑΚΙ                      ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΩ

 

 

    

      Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ        

 

 

   

ΤΟ ΦΩΣ ΕΙΣΧΩΡΕΙ ΚΑΙ ΦΩΤΙΖΕΙ ΥΠΕΡΟΧΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΛΟΦΙΣΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

 

 

ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ!!

 

 

Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΛΙΜΝΗ ΣΤΟ ΑΓΓΑΛΑΚΙ (ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΑ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΥΨΟΣ 35 ΜΕΤΡΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ)

 

 

   

 

   

 

   

 

   

ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΙΜΝΩΝ

 

 

 

(Η χαρτογράφηση της ΕΣΕ του σπηλαιοβαράθρου ΑΓΓΑΛΑΚΙ είναι προσφορά της σπηλαιολόγου κ. ΠΕΛΛΗΣ ΦΙΛΛΙΠΑΤΟΥ)

 

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα