ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΤΟΥ

 κ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ Ν. ΜΑΝΙΑ

ΚΑΘΗΓΗΤΗ

 

 

ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΣΧΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

ΤΟΜΕΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ &

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΙΣΧΥΟΣ

 

 

          Διεύθυνση:    ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

                                ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 

                                & ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

                                ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9, 15780 ΑΘΗΝΑ

 

 

                    ΤΗΛ:   210-7723503 , 210-4535880

                    ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ +306944641916

                    FAX: +30120-7723593

                    e-mail:  manias@central.ntua.gr     

 

   ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΘΕΣΗ:  ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ε.Μ.Π.

                                  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

                                  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ 

                                  ΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΙΣΧΥΟΣ

 

 

 

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2004

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

 

          Ο Καθηγητής του Ε.Μ.Π Στέφανος Ν. Μανιάς γεννήθηκε στη Ρόδο το 1950. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Concordia του Καναδά από το οποίο πήρε τα διπλώματα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού (με έπαινο), το 1975, Master of Engineering το 1980 και το Doctor of Philosophy (Electrical Engineering) το Νοέμβριο του 1984. Αυτή την στιγμή είναι διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ισχύος και του Εργαστηρίου Ηλεκτρικών Μηχανών -Ηλεκτρονικών Ισχύος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. Εκτός των διοικητικών του καθηκόντων διδάσκει τα δύο προπτυχιακά μαθήματα των Ηλεκτρονικών Ισχύος, το μάθημα Εργαστηριακής και Βιομηχανική Ηλεκτρονική καθώς επίσης διδάσκει και ένα μεταπτυχιακό μάθημα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του παρακολούθησε μαθήματα στις εξής περιοχές: Ηλεκτρονικά, Ηλεκτρονικά ισχύος, Ηλεκτρικές Μηχανές, Συστήματα κίνησης  Ηλεκτρικών Μηχανών, Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας, Δίκτυα διανομής ισχύος, Μικροεπεξεργαστές, Γειώσεις ισχύος, Δορυφορικές Τηλεπικοινωνίες, Αξιοπιστία Ενεργειακών Συστημάτων, Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου και Ανάλυση / Σύνθεση Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων.

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

 

·        Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Πανεπιστήμιο Concordia, Μόντρεαλ, Καναδά, 1975

·        Δίπλωμα Masters Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Πανεπιστημίου Concordia, Μόντρεαλ, Καναδά, 1980

·        Διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Πανεπιστημίου Concordia, Μόντρεαλ, Καναδά, 1984 

 

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

   

·        Ανάλυση και σχεδίαση νέων μετατροπέων Ηλεκτρονικών ισχύος.

·        Ηλεκτρικά οχήματα και πλοία

·        Οδήγηση Ηλεκτρικών Κινητήρων με διατάξεις Ηλεκτρονικών Ισχύος.

·       Ενεργή Αντιστάθμιση Ισχύος ανορθωτικών διατάξεων με τοπολογίες Ηλεκτρονικών Ισχύος.

·        Συστήματα ήπιων μορφών ενέργειας.

 

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

·        Από το 1975 - 1980 εργάστηκε στην Καναδική Τηλεόραση (Canadian Broadcasting Corporation, CBC) στο Μόντρεαλ ως υπεύθυνος μηχανικός της ομάδας μελετών και εγκαταστάσεων  κεντρικών μονάδων εκπομπής με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ραδιοφωνικών σταθμών και τηλεοπτικών σταθμών σε διάφορες πόλεις του Καναδά.

·         Από το 1980 - 1981 εργάστηκε στην εταιρεία, Nothern Telecom Inc. στο Μόντρεαλ του Καναδά ως ηλεκτρολόγος μηχανικός όπου ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό μετατροπέων Ηλεκτρονικών Ισχύος όπως αντιστροφείς, ανορθωτικές διατάξεις, φορτιστές συσσωρευτών και UPS.

·        Από το 1981 - 1984 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Concordia ως Laboratory Supervisor του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Ισχύος και συστημάτων Ηλεκτρικής Κίνησης όπου ασχολήθηκε με την κατασκευή διαφόρων πειραματικών μονάδων.

 

Επίσης, διετέλεσε επιστημονικός σύμβουλος των ακόλουθων επιχειρήσεων:

 

·        ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ: Συμμετοχή στις δοκιμές και παράδοση του συστήματος ηλεκτρικής κίνησης στο Erlangen της Γερμανίας

·        ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ:  Μελέτη και κατασκευή φορτιστών συσσωρευτών

·        ΗΛΠΑΠ-ΤΡΕΝΑ-ΤΡΟΛΕΪ: Συμμετοχή στην αξιολόγηση των νέων τρόλεϊ

·        ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ : Αντικεραυνικές μελέτες κτιρίων και μελέτες στη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας

·        ΔΕΗ : Μελέτη και κατασκευή ηλεκτρικού οχήματος

·        ANCO ΕΠΕ: Μελέτη ενεργών συστημάτων αντιστάθμισης  ισχύος

·        AEG HELLAS: Μελέτη και κατασκευή φορτιστών συσσωρευτών

·        ROTECH ENGINEERING: Μελέτες συστημάτων ηλεκτρικής κίνησης

·        ΚΑΠΕ: Μελέτη και κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων για την οδήγηση ηλεκτρικών κινητήρων

·        NORTHERN TELECOM: Μελέτη και κατασκευή μετατροπέων ισχύος

·        ELETSON Ναυτιλιακή  εταιρία: Γνωμοδότηση σε θέματα γειώσεων πλοίων

·        ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ: Μελέτη και εγκατάσταση δύο ανεμογεννητριών στο νησί Κάρπαθος 

·        ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΧΑΤΡΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Επίλυση διαφόρων προβλημάτων σε θέματα ηλεκτρικής  κίνησης

 

 

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

·        Από τον Οκτώβριο του 1997 μέχρι σήμερα κατέχει την θέση του καθηγητή στο σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ του Ε.Μ.Π. και είναι ο υπεύθυνος του εργαστηρίου Ηλεκτρικών Μηχανών και Ηλεκτρονικών Ισχύος.

·        Από τον Σεπτέμβριο του 1993 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1997 κατείχε την θέση του Αναπληρωτή καθηγητή στο Ε.Μ.Π..

·        Από τον Αύγουστο του 1989 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1993 κατείχε την θέση του Επίκουρου Καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου δίδασκε τα μαθήματα Ηλεκτρονικής Ισχύος και ασχολείτο επίσης με την έρευνα σε θέματα μετατροπής Ηλεκτρικής ενέργειας με την εφαρμογή διατάξεων Ηλεκτρονικών Ισχύος.

·        Από τον Απρίλιο του 1987 μέχρι τον Ιούνιο του 1989 κατείχε τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης όπου δίδασκε τα μαθήματα Ηλεκτρονικής Ισχύος και ασχολείτο επίσης με έρευνα σε θέματα μετατροπής Ηλεκτρικής ενέργειας με την εφαρμογή διατάξεων Ηλεκτρονικών Ισχύος.

·        Από το 1987 μέχρι το 1989 δίδαξε το μάθημα Ηλεκτροτεχνίας στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

·        Από το 1987 μέχρι το 1989 δίδαξε τα μαθήματα Ηλεκτρικών Μηχανών και Ηλεκτρικών Μετρήσεων στην σχολή Ικάρων.

·        Από το 1987 μέχρι το 2000 ήταν εισηγητής του σεμιναρίου Βιομηχανικός Έλεγχος στο Ελληνικό Κέντρο Παραγωγικότητας (ΕΛΚΕΠΑ).

·        Από τον Ιούλιο του 1986 μέχρι τον Αύγουστο του 1987 Researcher class I στην Πολυτεχνική Σχολή του Universite de Montreal όπου δίδαξε μαθήματα Ηλεκτρονικής Ισχύος και ασχολήθηκε επίσης με την έρευνα στην περιοχή των Ηλεκτρονικών Ισχύος.

·        Από τον Ιανουάριο του 1986 μέχρι τον Μάιο του 1986 δίδαξε με μερική απασχόληση στο Κολέγιο VANIER στο τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

·        Από τον Ιανουάριο του 1986 μέχρι τον Ιούλιο του 1986 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Concordia του Καναδά ως Assistant Professor στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

·        Από τον Ιανουάριο του 1985 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1985 ήταν Post Doctoral fellow στην Πολυτεχνική Σχολή του Universite de Montreal όπου δίδαξε μεταπτυχιακά μαθήματα.

·        Από τον Ιανουάριο του 1982 μέχρι το Αύγουστο του 1985 ως Υποψήφιος Διδάκτορας δίδαξε διάφορα μαθήματα με μερική απασχόληση στο Κολέγιο VANIER του Καναδά στο τμήμα Ηλεκτρονικών  Υπολογιστών.

·        Από το 1981 – 1984 ως Υποψήφιος Διδάκτορας δίδαξε τις εργαστηριακές ασκήσεις του Εργαστηρίου Ηλεκτρικών Μηχανών και Ηλεκτρονικής Ισχύος στο Πανεπιστήμιο Concordia του Καναδά .

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑ

·        Ε.Μ.Π.: Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ισχύος

·        Ε.Μ.Π. : Διευθυντής εργαστηρίου ηλεκτρικών μηχανών και ηλεκτρονικών       ισχύος

·        CBC-ΚΑΝΑΔΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Υπεύθυνος της ομάδας μηχανικών και    τεχνητών για την μελέτη και εγκατάσταση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών

·        ATTICA TV PRODUCTIONS Καναδά : Μέλος του διοικητικού συμβουλίου

·        Πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος του IEEE στην επιστημονική περιοχή Ηλεκτρονικά ισχύος-Βιομηχανικά ηλεκτρονικά-Βιομηχανικές εφαρμογές

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

·        Από τον Δεκέμβριο του 2001 έως σήμερα συμμετέχει ως επιστημονικός υπεύθυνος στο ερευνητικό έργο «Σχεδίαση και κατασκευή συγκροτήματος φορτιστή» για λογαριασμό της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ.

·        Από το 1998-2000 συμμετείχε στο Ερευνητικό Πρόγραμμα ΠΑΒΕ με την εταιρία ANCO για την μελέτη και κατασκευή ενός ηλεκτρονικού Αντισταθμιστή Ισχύος.

·        Από το 1999 έως σήμερα συμμετέχει σε δύο Ευρωπαϊκά Προγράμματα Leonardo Da Vinci το ένα με την Ρουμανία και το άλλο με την Σλοβακία.

·        Από τον Μάιο του 1996 έως τον Μάιο του 1997 συμμετείχε ως τεχνικός σύμβουλος στο ερευνητικό πρόγραμμα ΠΑΒΕ της AEG με τίτλο “Φορτιστής συσσωρευτών Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου”.

·        Από τον Ιανουάριο του 1996 έως τον Σεπτέμβριο του 1998 συμμετείχε ως επιστημονικός υπεύθυνος στο ερευνητικό πρόγραμμα ΠΕΝΕΔ με τίτλο “Υβριδικό Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο”.

·        Από τον Ιανουάριο του 1993 έως το 1995 συμμετείχε ως επιστημονικός υπεύθυνος στο Ερευνητικό πρόγραμμα Human Mobility and Capital σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Aachen, Bath, Torino και Napier.

·        Από τον Σεπτέμβριο του 1992 έως το 1997 συμμετείχε σε προγράμματα TEMPUS με το πολυτεχνείο του Βουκουρεστίου της Ρουμανίας και του πανεπιστημίου Miscolc της Ουγγαρίας.

·        Από τον Σεπτέμβριο του 1992 έως το 1995 ήταν επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος ΠΕΝΕΔ με τίτλο “ανάλυση και σχεδίαση Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου το οποίο χρησιμοποιεί εναλλασσόμενο επαγωγικό κινητήρα”.

·        Από τον Δεκέμβριο του 1990 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1991 ήταν επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με τίτλο “Σχεδίαση και κατασκευή αντιστροφέα 2kW για φωτοβολταϊκά συστήματα”.

·        Από τον Απρίλιο του 1988 μέχρι τον Ιανουάριο του 1989 συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Energy Demostration Project με τίτλο “Παραγωγή Ηλεκτρικής ενέργειας με την εφαρμογή μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών στην πόλη της Ξάνθης”.

 

ΜΕΛΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

 

·        ΙΕΕΕ Industry Applications Society Senior member.

·        Πρόεδρος του  IEEE  Ελλάδος στο τμήμα ηλεκτρονικών ισχύος

·        IEE member.

·        Member of the Industrial Drive committee of the IEEE.

·        Τακτικό μέλος της εξεταστικής επιτροπής ΙΚΥ για την ειδίκευση Ήπιες μορφές Ενέργειας με κατεύθυνση την Ηλιακή.

·        Τακτικό μέλος της εξεταστικής επιτροπής ΙΚΥ για την ειδίκευση Ήπιες μορφές ενέργειας με κατεύθυνση την Αιολική.

·        Τακτικό μέλος της εξεταστικής επιτροπής ΙΚΥ για την ειδίκευση Ηλεκτρονικών Ισχύος.

·        Μέλος της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ με γνωστικό αντικείμενο “Ηλεκτρονικά Ισχύος”.

·        Μέλος της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ με γνωστικό αντικείμενο “Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο”.

 

 

ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ

 

Ø      Είναι επιβλέπων οκτώ (8) Υποψηφίων Διδακτόρων

Ø      Ανάδειξη οκτώ (9) Διδακτόρων:

·        Γεράσιμος Καρβέλης, 1996, με θέμα Νέες τεχνολογίες ημισυντονιζόμενων μετατροπέων.

·        Γρηγόρης Κωστάκης, 1996, με θέμα Περιοδικώς Διακοπτόμενα Συστήματα: Γεωμετρική Ανάλυση με εφαρμογή σε μετατροπείς συνεχούς ρεύματος.

·        Αναστάσιος Καντιάνης, 1998, με θέμα Μοντελοποίηση Επαγωγικού Κινητήρα και νέες τεχνικές ελέγχου για εφαρμογές Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου.

·        Γεώργιος Ιωαννίδης, 1998, με θέμα Νέες Τεχνικές ελέγχου και σχεδιαστικής προσέγγισης για τους μετατροπείς ισχύος Συνεχούς Ρεύματος με εφαρμογή στον Μετατροπέα Υποβιβασμού (BUCK).

·        Εμμανουήλ Ξανθούλης, 1999, με θέμα Δύο νέες τεχνικές Μετατροπής Ηλεκτρικής Ισχύος.

·        Ζάχος Παπαζαχαρόπουλος, 2001, με θέμα Συμβολή στη μοντελοποίηση συστημάτων κίνησης επαγωγικού κινητήρα-αντιστροφέα από τη σκοπιά της ενεργειακής αξιολόγησης και της επίδρασης των φαινομένων υψηλής συχνότητας.

·        Σωτήρης Ξέπαπας, 2003, με θέμα ένας νέος γραμμικός παρατηρητής για σύστημα ηλεκτρικής κίνησης επαγωγικού κινητήρα.

·        Μαρία Μανώλαρου, 2003, με θέμα δύο νέες τοπολογίες DC-DC μετατροπέων.

·        Φώτης Ξέπαπας, 2005, με θέμα νέα μέθοδοι ελέγχου Επαγωγικού κινητήρα.

 

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

 

·        ΙΕΕΕ Organizer and chairman of the IEEE Greece section in power Electronics, Industry Applications and Industrial Electronics.

·        Program Co-chair of IEEE International Symposium on Industrial Electronics, 1995.

·        Member of the organizing committee of the first European Conference on clean cars, 1997.

·        Member of the organizing committee of the International Conference on Harmonics and Quality of Power organized by NTUA and IEE-PES.

·        Member of the technical committee of the International Symposium on Signals Circuits and Systems IEEE-CAS Society, SCS’97.

·        Member of the technical committee of the international conference MED POWER-2002 organized by IEEE-NTUA.

·        Session Chair and reviewer of the IEEE Power Electronics Conference, PESC 2002.

·        IEEE PESC 2002 Tutorial presenter.

·        Topic Chair and reviewer of the IEEE Power Electronics Specialists Conference, PESC 2003.

·        IEEE PESC 2003 Tutorial presenter.

·        ΙΕΕΕ PESC08 General Chair

 

ΚΡΙΤΗΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

 

·      ΙΕΕΕ Transactions on Industrial Electronics

·      ΙΕΕΕ Transactions on Industry Applications

·      ΙΕΕΕ Transactions on Power Electronics

·      IEE proceedings part B (Electric machines and Power Electronics)

·      Τεχνικά Χρονικά του ΤΕΕ

·      IEEE Industry Applications and Power Electronics conferences reviewer

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

            Ο κ. Μανιάς διδάσκει στο προπτυχιακό πρόγραμμα τα δύο μαθήματα των Ηλεκτρονικών Ισχύος, το μάθημα Εργαστηριακή και Βιομηχανική Ηλεκτρονική, και είναι επίσης επιβλέπων των εργαστηρίων των δύο παραπάνω μαθημάτων. Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα διδάσκει το μάθημα Ανώτερα κεφάλαια Ηλεκτρονικών Ισχύος. Στο διατμηματικό πρόγραμμα σπουδών ‘’Παραγωγή και διαχείριση ενέργειας’’ είναι συνδιδάσκων των μαθημάτων ‘’Βιομηχανική Ηλεκτρονική’’, ‘’Χρήσεις και εξοικονόμηση ενέργειας στην Βιομηχανία’’ και ‘’Μεταφορές και κυκλοφορία-Μη συμβατικά οχήματα’’.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

 

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

 

S.N. Manias, “Some Novel Power Conversation schemes Employing Pulse Width Modulated High-Frequency Links”, PhD thesis Department of Electrical engineering and Computer Science CONCORDIA UNIVERSITY MONTREAL, CANADA, September 1984.

 

Σ’ αυτή τη διατριβή παρουσιάζονται κυκλώματα μετατροπής ηλεκτρικής ισχύος χρησιμοποιώντας ζεύξεις υψηλής συχνότητας με παλμούς διαμορφωμένους κατά εύρος (Pulse Width Modulation).Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται μετατροπείς με λιγότερο κόστος, μέγεθος και βάρος. Είναι μια τεχνολογία των τελευταίων ετών που αρχίζει να χρησιμοποιείται στην κατασκευή μετατροπέων όπως:

·        Voltage source DC to AC inverter consisting of an HF link and a DC to AC inverter stage.

·        A 3-phase Current source DC to AC inverter consisting of an HF link and a DC to AC inverter.

·        An AC to DC converter employing an HF cycloconverter link stage.

·        A bilateral power converter employing an HF link.

 

Στη διατριβή δίδονται κατασκευαστικά παραδείγματα και αναλυτικά αποτελέσματα των διαφόρων κυκλωμάτων.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

 

1.  S.N. Manias and P.D. Ziogas, “A Novel Current Impulse Commutation Circuit for Thyristor Inverters” IEEE Transactions on Industry Applications, Vol. IA - 19, No 2, March/April 1983, pp. 244-249.

2.  S.N. Manias and P.D. Ziogas, “A Novel Two Stage DC to AC transistorized Inverter”, Canadian Elec. Eng. Journal, Vol. 3, 1983, pp. 106-114.

3.  P.D. Ziogas, S.N. Manias and, E Wiechmann, “Application of Current Source Inverters in UPS Systems”, IEEE Transactions on Industry Applications, Vol. IA-20, No 4, July/August, 1984, pp. 949-957.

4.  S.N. Manias and, P.D. Ziogas, “A Novel sine wave in AC to DC converter with high frequency isolation”, IEEE Transactions on Industrial Electronics, Vol. IE-32, No 4, Nov. 1985, pp. 430-455.  

5.  S.N. Manias et al, “An AC to DC converter with improved input power factor and power density”, IEEE Transactions on Industry Applications, Nov./Dec. 1986, Vol. IÁ-22, No 6, pp. 1073-1081.

6.  S.N. Manias et al, “Bilateral DC to AC converter employing a high frequency link”, IEE Proceedings, Part-B, Vol. 134, No.1, Jan. 1987, pp. 15-23.

7.  S.N. Manias et al, “A 3-phase inductor fed SMR converter with High Frequency isolation, High Power Density and improved power factor”, IEE Proceedings, Part-B, Vol. 134, No.4, July 1987, pp. 183-191. 

8.  S.N. Manias et al, “An SMR with suppressed DC link components and Predictive Line Current Wave Shaping”, IEEE Transactions on industry Applications, Vol. IA-23, No.4, July /August, 1987, pp. 644-653.

9.  S.N. Manias et al, “Effects of switching Angle Phase Shift on PWM Techniques”, IEEE Trans. on Industrial Electronics, Vol. IE-34, No.4, November 1987, pp. 463-470.

10.  A. Prasad, P.D. Ziogas and S.N. Manias, “A comparative Evaluation of SMR Converters with and without Active Input current wave shaping”, IEEE Transactions on Industrial Electronics, Vol. 35, No.4, Aug. 1988, pp. 461-468.

11.  A. Prasad, P.D. Ziogas and S.N. Manias, “A High Frequency off line SMR Converter with improved performance characteristics”, IEEE Transactions on Industry Applications, Vol. 25, No.6, Nov./Dec. 1989, pp. 1167-1174.

12.  A.R. Prasad, P.D. Ziogas and S.N. Manias, “A Novel Passive Wave shaping method for single phase Diode Rectifiers”, IEEE Transactions on Industrial Electronics, Vol. IE-37, No.6, Dec. 1990, pp. 521-530.

13.  S.N. Manias, “A novel Full bridge semi controlled Switch Mode Rectifier”, IEE proceedings part-B, Vol. 138, No.5, Sept. 1991, pp. 252-256.

14.  A.R. Prasad, P.D. Ziogas and S.N. Manias, “An Active Power Factor Correction Technique for three phase Diode Rectifier”, IEEE Trans. on Power Electronics, Vol. 6, No.1, Jan. 1991, pp. 83-92. This paper has been published also with other selected papers in IEEE press book with the title Power Electronics.

15.  A.R. Prasad, P.D. Ziogas and S.N. Manias, “Passive input current wave shaping method for three-phase diode rectifiers”, IEE proceedings, Part-B, Vol. 139, No.6, Nov. 1992, pp. 512-520.

16.  A.R. Prasad, P.D. Ziogas and S.N. Manias, “Analysis and design of a three-phase off line DC-DC converter with high frequency isolation”, IEEE Trans. on Ind. Applications, Vol. 28, No.4, July/Aug. 1992, pp. 824-832.

17.  S.N. Manias and G. Kostakis, “Modular DC-DC converter for high output voltage applications”, IEE proceedings, Part-B, Vol. 140, No.2, March 1993, pp. 97-102.

18.  G. Karvelis and S.N. Manias, “Fixed frequency Buck-Boost ZVS DC-DC quasi-resonant converter”, IEE proceedings, Part-B, Vol. 142, No.5, Sept. 1995, pp. 289-296.

19.  A. Kandianis and S.N. Manias, “A comparative evaluation of single-phase SMR converters with active power factor”, European Power Electronics and Drives Journal, EPE, May 1996, pp.31-36.

20.  G. Karvelis and S.N. Manias, “Reduction of EMI emission of an on-board charger for electric vehicles”, European Power Electronics and Drives Journal, EPE, Sept. 1996, pp.54-59.

21. G. Ioannidis, E.  Xanthoulis and S.N. Manias, “A novel Uninterruptible Power Supply System with Sinusoidal Input-Output characteristics and simplified control circuit”, European Power Electronics and Drives Journal, EPE, 1996

22. G. Karvelis and S.N. Manias, “Analysis and design of a Flyback Zero-Current Switched Quasi-Resonant AC/DC”, IEE proceedings on Electric Power Applications, 1997, Vol. 144, No.6, pp. 401-408.

23.   T. Kandianis, A.G. Kladas, S.N. Manias and J.A. Tegopoulos “Electrical Vehicle Drive control based on finite element Induction motor model”, IEEE Transactions on Magnetics, Vol.33, No.2, March 1997, pp. 2109-2112.

24. G. Ioannidis, E. Xanthoulis and S.N. Manias, “Analysis and design of a novel fixed frequency buck-boost ZC-ZVS”, IEE proceedings on Electric Power Applications, Vol. 145, No.1, Jan/98, pp. 33-38.

25. G. Ioannidis, A. Kandianis and S.N. Manias, “A novel control design approach for the buck converter”, IEE proceedings on Electric Power Applications, Vol. 145, No.1, 1998, pp. 39-47.

26. G. Ioannidis and S.N. Manias, “H ¥ loop-shaping control schemes for the buck converter using ì-analysis”, IEE proceedings on Electric Power Applications, Vol. 146, No.2, March 1999, pp. 237-246.

27. A. Vamvakari, A. Kandianis, A. Kladas and S.N. Manias, “High Fidelity Equivalent Circuit Representation of Induction Motor determined by Finite Elements for Electrical Vehicle Drive Applications”, IEEE Trans on Magnetics, Vol. 35, No.3, may 1999, pp. 1857-1860.

28. G. Kostakis, S.N. Manias and N.I. Margaris, “A Generalized Method for Calculating the RMS Values of Switching Power Converters”, IEEE Transactions on Power Electronics, Vol. 15, No.4, July 2000, pp. 616-625.

29. G.A. Karvelis, M.D. Manolarou, P. Malatestas and S.N. Manias, “Analysis and design of a novel non-dissipative active clamp for forward converters”, IEE proceedings on Electric Power Applications Vol. 148, No.5, Sept. 2001, pp. 419-424.

30. A. Vamvacari, A. Kandianis, A. Kladas and S.N. Manias, “Analysis of Supply Voltage Distortion Effects on Induction Motor Operation”, IEEE Trans. on Energy Conversion, Vol. 16, No.3, Sept/2001, pp. 209-213

31. Z. Papazacharopoulos, K. Tatis, A. Kladas and S.N. Manias, “Dynamic Model for Harmonic Motor Analysis determined by Finite Elements”, accepted for publication in IEEE trans. on Energy Conversion, 2003.

32. J. Chatzakis, K. Kalaitzakis, N.C. Voulgaris and S.N. Manias, “A New Equalization Scheme for Series Connected Battery” accepted for publication in IEE proceedings on Electric Power Applications ,2003.

33. J. Chatzakis, K. Kalaitzakis, N.C. Voulgaris and S.N. Manias, “Designing a New Generalized Battery Management System”, accepted for publication in IEEE trans. on Industrial Electronics 2003.

34. A. Kaletsanos, F. Xepapas and S.N. Manias, “ Novel sliding-mode observer for speed-sensorless induction motor drives ” accepted for publications in IEE proceedings on Control Theory and Applications, 2003.

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΜΕ ΚΡΙΤΕΣ

 

1. G. Roy, L. Duguay, S.N. Manias and G.E. April, “Asynchronous operation of cycloconverter with improved voltage gain by employing a scalar control Algorithm”, IEEE Industrial Applications Society Conference Record, 1987.

2.  S.N. Manias et al, “Review on Present State of Art High-Frequency Switched-Mode Power conversion Techniques”, European Conference on Power Electronics and applications, EPE, 1987.

3.  G. Olivier, G.E. April and S.N. Manias, “Generalized analysis of line commutated converters and close relatives”, IEEE Power Electronics Specialists Conference (PESC) Record, 1987.

4. S.N. Manias, “A novel SMR Topology”, IEEE Industry Applications Society Conference Record, 1990,pp.1113-1118.

5.  A.R. Prasad, P.D. Ziogas and S.N. Manias, “A three phase Resonant PWM DC-DC Converter”, IEEE Power Electronics Specialists Conference (PESC) Record, 1991.

6.   S.N. Manias, I. Iliadis and A. Kladas,“ Analysis and design considerations of an electric vehicle using an existing coach”, 11th International Electric Vehicle Symposium, Florence Italy, 1992.

7.  A.R. Prasad, P.D. Ziogas and S.N. Manias, “A new Active Power Factor Correction method for single-phase Buck-Boost AC-DC converter”, IEEE Conference Records of Applied Power Electronics, 1992.

8.  G.A Karvelis, S.N. Manias and G. Kostakis, “A DC-DC Boost converter with short circuit protection”, IEEE Industrial Electronics Conference IECON, 1994, pp. 238-243.

9.  S.N. Manias, A.G. Kladas, J.A. Tegopoulos and A. Kandianis, “Performance optimization of the AC drive of an autonomous small scale solar powered pumping system”, International Conference on Electrical Machines, ICEM, 1994, pp.260-265.

10.  L.R. Georges, A.G. Kladas and S.N. Manias, “Finite element based Induction motor model for adaptive field oriented drive for Electrical Vehicle”, IEEE International symposium on Industrial Electronics, ISIE, 1995, pp. 639-642.

11.  C. Nen, W. Schmitt, K. Karakaxis and S.N. Manias, “Adaptive control system for a field-oriented induction motor drive”, IEEE International symposium on Industrial Electronics, ISIE, 1995, pp. 309-314.

12.  S.N. Manias, G. Kostakis and A. Kandianis, “Novel boost converter topologies with zero switching losses for DC-DC and AC-DC applications”, IEEE Power Electronics Specialists, PESC, 1995.

13.  A. Kandianis, S.N. Manias, G. Griva and F. Frofumo, “A new direct torque control scheme for Induction motors using linear state feedback”, IEEE International conference on Power Electronics, Drives and Energy Systems for Industrial Growth, PEDES-1996, India, pp.878-882.

14.  A. Vamvakari, A. Kandianis, A. Kladas and S.N. Manias, “High Fidelity Equivalent Circuit Representation of Induction Motor determined by Finite Elements for Electrical Vehicle Drive Applications”, IEEE CEFC’98, June 1998, page 261.

15. A. Vamvakari, A. Kandianis, A. Kladas and S.N. Manias, “Analysis of Supply Voltage Distortion Effects on Induction Motor Operation”, accepted for presentation in the 8th International Conference on Harmonics and Quality of Power, Oct. 1998, Athens, Greece.

16.   G.A. Karvelis, M.D. Manolarou, P. Malatestas and S.N. Manias, “Analysis and design of a non-dissipative active clamp for forward converters”, IEEE PESC-2000, pp. 853-857

17.  T. Kaletsanos, S. Xepapas and S.N. Manias, “Sliding Mode Fuzzy Logic Control of Induction motor drive system”, accepted for publication in IEEE PESC-2001, pp.1209-1214.

   18.  Z. Papazacharopoulos, A. Kladas, S.N. Manias, “Investigation of the Switching Frequency Harmonic Impact on PWM Induction Motor Drive Efficiency”, IEEE PESC-2001, pp.1203-1208.

       19. G.D. Demetriadis, S.N. Manias and D. Rastand, “High frequency             oscillations in a power transformer”, IEEE PESC-2001, pp. 613-616.

20. F. Xepapas, A. Kaletsanos, S. Xepapas and S.N. Manias,   “Nonlinear Geometric fuzzy logic control for DC Motor Drive Systems”, 3rd WSES Symposium on Mathematical methods and computational techniques in Electrical Engineering, 2001, pp. 168-173.

21. J. Chatzakis, K. Kalaitzakis, N.C. Voulgaris and S.N. Manias, “A new charge discharge Equalization Technique for Series Connected Battery Cells”, European Power Electronics and Motor drive systems conference, EPE-2001.

22. A. Kaletsanos, F. Xepapas, S. Xepapas and S.N. Manias, “Modified Sliding Mode PWM for Voltage Source Inverter driving an induction machine”, IEEE PESC-2002 conference.

 23. F.S. Stergiopoulos and S.N Manias, “4-level Inverter for Power Transmission Applications”, 3rd Mediterranean Conference on Power Generation, Transmission, Distribution and Energy Conversion, 2002.

24.  P. Vernados, M. Ioannidou and S.N. Manias, “Application of Power Electronics to Fuel Cell Technology”, 3rd Mediterranean Conference on Power Generation, Transmission, Distribution and Energy Conversion, 2002.

25.  F. Xepapas, A. Kladas and S.N. Manias, “Accurate Rotor Resistance Estimation for Sensorless Induction Motor Drive Control”, 3rd Mediterranean Conference on Power Generation, Transmission, Distribution and Energy Conversion, 2002.

26. P.E. Valianatos, S.N. Manias, “Side effects of Non-linear loads for Drive Applications”, 3rd Mediterranean Conference on Power Generation, Transmission, Distribution and Energy Conversion, 2002.

 27. M. Manolarou. G. Demetriades and S.N. Manias, “Analysis and Design of a Novel DC-DC converter employing Synchronous Rectifiers”, 3rd Mediterranean Conference on Power Generation, Transmission, Distribution and Energy Conversion, 2002.

28. A. Kaletsanos, F. Xepapas, S. Xepapas and S.N. Manias, “Nonlinear Control Technique for three-phase boost AC/DC Power Converter”, IEEE PESC-2003 conference, pp.1080 –1085.

29. A. Kaletsanos, F. Xepapas, S. Xepapas and S.N. Manias, “Sliding Mode Fuzzy Logic Control Technique”, European Power Electronics and Motor drive systems conference, EPE-2003 .

30. M. Manolarou. G. Kostakis and S.N. Manias, “A novel inrush current limiting technique for low voltage synchronous DC-DC converters”, European Power Electronics and Motor drive systems conference, EPE-2003 .

31.  J. Chatzakis, K. Kalaitzakis, N.C. Voulgaris and S.N. Manias, “A new approach to Battery Management Systems”, European Power Electronics and Motor drive systems conference, EPE-2003.

 

CITATION INDEX

 

            Οι παραπάνω δημοσιεύσεις αναφέρονται από 200 (εκτός των ίδιων δημοσιεύσεων)δημοσιεύσεις επιστημονικών περιοδικών και πρακτικών  συνεδρίων του IEEE. Επίσης, ορισμένες δημοσιεύσεις αναφέρονται από 11 ευρεσιτεχνίες των ΗΠΑ.

            H δημοσίευση #10 έχει γίνει αναφορά από το βιβλίο «Introduction to Power Electronics» by MOHAN, το οποίο αυτή τη στιγμή θεωρείται ένα από τα καλύτερα βιβλία στο αντικείμενο των Ηλεκτρονικών Ισχύος.

 

           

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

 

1. Ηλεκτρονικά Ισχύος, 1988 (αριθμός σελίδων 360) Σ.Ν. Μανιάς,  Εκδοτικός Οίκος Συμεών

2. Βιομηχανικά Ηλεκτρονικά, 2000 (αριθμός σελίδων 370) Σ.Ν. Μανιάς, Εκδοτικός Οίκος Συμεών

3. Ανάλυση ηλεκτρικών κυκλωμάτων με την χρήση του προγράμματος     SPICE, 1990 (αριθμός σελίδων 200) Σ.Ν. Μανιάς και Δ. Στάμπας, Εκδοτικός Οίκος Συμεών

4. Φροντιστηριακές Ασκήσεις Ηλεκτρονικών Ισχύος, 1991 (αρ. σελ.192)

     Σ.Ν. Μανιάς, Εκδοτικός Οίκος Συμεών

5. Ανώτερα κεφάλαια Ηλεκτρονικών Ισχύος, 1997 (αρ. σελ. 350)

    Σ.Ν. Μανιάς, Εκδοτικός Οίκος Παπασωτηρίου

6. Ηλεκτρονικός Έλεγχος Ηλεκτρικών Κινητήρων, 1997 (αρ. σελ. 450)

    Π. Μαλατέστας και Σ.Ν. Μανιάς, Εκδοτικός Οίκος Τζιόλας

7. Fuzzy control in Power Electronics and motor drive system, 2001 (αριθμός σελίδων 60)  S.N. Manias  and A. Kaletsanos,

    European Union – Leonardo Da Vinci

8. Electromagnetic Interference in Power Electronics, 2001             (αριθμός σελίδων 50) S.N. Manias and A. Moschakis

    European Union – Leonardo Da Vinci

9. Εργαστηριακές Ασκήσεις Ηλεκτρονικών Ισχύος, 1996

    Σ.Ν. Μανιάς, Εκδοτικός Οίκος Συμεών

10.    Convertoare statice cu comutatie de la retea, 1995 (αρ. σελ. 250)

       M. Popescu and S.N. Manias