Εκλογικός νόμος και λευκά


Τελευταία ακούω διάφορες απόψεις σχετικά με τα λευκά και τις εκλογές.

Ειδικά αυτό για τα λευκά, ότι με 50% + 1 ψήφο ξανα πάμε σε εκλογές είναι
ΨΕΜΑ

Με τον ερμηνευτικό νόμο ν. 3434/2006 οι λευκές ψήφοι ΔΕΝ συνυπολογίζονται με τις έγκυρες !

ΝΟΜΟΣ 3434/2006 - ΦΕΚ 21/Α'/7.2.2006
Ρύθμιση θεμάτων εθνικών, νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών και διευθέτηση ειδικών θεμάτων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Αρθρο 1
Λευκά ψηφοδέλτια
Κατά την αληθή έννοια των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 4 και των άρθρων 5, 6, 7 και 8 του ν. 3231/2004 (ΦΕΚ 45 Α'), κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα.

Ως έγκυρες ψήφοι λογίζονται οι ψήφοι οι οποίες δεν είναι άκυρες (σημαδεμένες, μουντζουρωμένες, φάκελος χωρίς ψηφοδέλτιο κλπ.) ή λευκές παρόλο που το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την 12/2005 απόφασή του είχε κρίνει κατά πλειοψηφία (6 προς 5) ότι η αντίστοιχη ρύθμιση του προηγούμενου νόμου ήταν αντισυνταγματική. Το δικαστήριο είχε κρίνει ότι η λευκή ψήφος διακρίνεται από την άκυρη και αποτελεί ενάσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

ΝΟΜΟΣ 3636/2008 - ΦΕΚ 11/Α'/1.2.2008
Τροποποίηση του ν. 3231/2004 «εκλογή βουλευτών».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:
Αρθρο 1
Καθορισμός εδρών

1. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 6 του ν. 3231/ 2004 (ΦΕΚ 45 Α') αντικαθίστανται, ως ακολούθως:

1. Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 250. Το γινόμενο τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης. Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 250, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.
2.α. Στο αυτοτελές Κόμμα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας, παραχωρούνται, επιπλέον των εδρών που λαμβάνει, σύμφωνα με την παράγραφο 1, πενήντα (50) ακόμη έδρες, οι οποίες προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχουν παραμείνει αδιάθετες έδρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 8. Η επιπλέον παραχώρηση πενήντα (50) εδρών γίνεται, επίσης, σε συνασπισμό συνεργαζόμενων Κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των Κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς Κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των Κομμάτων που τον αποτελούν.

Επίσης αυτό που λέμε ότι πάνε στο πρώτο κόμμα δεν ισχύει φυσικά. Αυτό που ισχύει είναι το εξής:
Οι έδρες που κατανέμονται είναι 250 από τις 300. Τα ποσοστά που παίρνουν (με τις έγκυρες ψήφους) εφαρμόζονται σε 250 έδρες.
Τις υπόλοιπες 50 τις δίνουν δώρο στο 1ο κόμμα (πώς αλλιώς θα είχε την αυτοδυναμία των 151 εδρών;)
Το θεωρητικά ελάχιστο ποσοστό για να πετύχει κάποιο κόμμα βέβαιη αυτοδυναμία είναι 40.4% (101(+50)/250).

Επίσης οι 50 αυτές έδρες πάνε στο κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό ΑΣΧΕΤΑ αν υπάρχει προεκλογικός συνασπισμός κομματων με μεγαλύτερο ποσοστό!
Δηλαδή η παραχώρηση των 50 εδρών σε συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων προς διευκόλυνση σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης λαμβάνει χώρα μόνο αν ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψήφων. Μέσος όρος θεωρείται το πηλίκο του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός προς τον αριθμό των κομμάτων που τον αποτελούν. Αν για παράδειγμα ο συνασπισμός των κομμάτων Χ και Ψ έχει συνολική δύναμη 43% (μέσος όρος καθενός κόμματος 21,5%) και το αυτοτελές κόμμα Ω 30%, στο τελευταίο θα δοθούν οι επιπλέον 50 έδρες.

Στις τελευταίες εθνικές εκλογές (που μάλλον ήταν και οι τελευταίες) πρωθυπουργός της χώρας βγήκε ο (mind the) GAP με ποσοστό 43,92% !
Προσοχή ! Επί των έγκυρων ψηφοδελτίων !!!
Σε απλά νούμερα από τους 9.933.385 εγγεγραμμένους τον ψήφισαν 3.012.373 ! Δηλαδή το 30,33% !
Η αποχή, τα λευκά και τα άκυρα ήταν 3.075.043 δηλαδή το 30,96% !!!!
Περισσότεροι από όσους ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ κατά 62.670 !!
Ως μέτρο σύγκρισης η Καλαμάτα έχει πληθυσμό 57.620 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Εν συντομία αν γίνουν εκλογές φέτος και θέλουμα να αλλάξουμε τα πράματα ρίχνουμε έγκυρη ψήφο και κατά προτίμηση σε κάποιο κόμμα που να μην περιέχει άτομα που βρίσκονται στη πολιτική σκηνή τα τελευταία 40 χρόνια.
Αυτό είναι προσωπική άποψη.
Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του.

Πηγή: Wikipedia