4.2 ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ

4.2.1 Εγκατάσταση σκοτεινού θαλάμου

4.2.2 Οργάνωση σκοτεινού θαλάμου

4.2.3 Προδιαγραφές - Έμφαση στην ασφάλεια και στην υγιεινή

4.2.4 Απαραίτητος εξοπλισμός του υγρού τμήματος

4.2.5 Απαραίτητος εξοπλισμός του στεγνού τμήματος

 

4.2.1 Εγκατάσταση σκοτεινού θαλάμου

    Οι διαστάσεις του σκοτεινού θαλάμου προσδιορίζονται από τις ανάγκες μας. Άλλες ανάγκες έχει ένας φωτογράφος που ασχολείται με τις γραφικές τέχνες και άλλες ένας που τυπώνει φωτογραφίες για ταυτότητες. Τα δύο παραδείγματα δείχνουν τη διαφορά του μεγέθους: στην πρώτη περίπτωση ο σκοτεινός θάλαμος είναι, συνήθως, αρκετά μεγάλος, ενώ στη δεύτερη είναι μικρός.

    Η προετοιμασία των χημικών και οι εμφανίσεις των ασπρόμαυρων αρνητικών φιλμ μπορεί να πραγματοποιούνται μέσα στον ίδιο χώρο που γίνεται και η εκτύπωση της φωτογραφίας, μπορεί όμως να γίνονται και σε ξεχωριστό τμήμα του, αν υπάρχει, φυσικά, η δυνατότητα.

 

πόρτα εισόδου μαύρη κουρτίνα φωτοστεγανίο παράθυρο λεκάνες εμφάνισης μεγεθυντήρας εξαερισμός

 


 

4.2.2 Οργάνωση σκοτεινού θαλάμου

    Ο χώρος που προορίζεται για σκοτεινός θάλαμος πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα, έτσι ώστε οι εργασίες που σχετίζονται με υγρά να εκτελούνται σε ένα τμήμα που να είναι μακριά από εκείνο στο οποίο θα εκτελούνται οι εργασίες που απαιτούν στεγνό περιβάλλον. Αυτή η ανάγκη μας υποχρεώνει να μοιράσουμε το χώρο του σκοτεινού θαλάμου σε δύο μέρη: στο υγρό τμήμα και στο στεγνό τμήμα.

ΥΓΡΟ ΤΜΗΜΑ (ειδικός ανοξείδωτος νεροχύτης ) :

    Εκεί εκτελούνται οι εργασίες που αφορούν την προετοιμασία και την παρασκευή των φωτογραφικών διαλυμάτων, καθώς και την χημική επεξεργασία των φιλμ και των φωτογραφιών.

ΣΤΕΓΝΟ ΤΜΗΜΑ (σταθερός πάγκος):

    Εκεί εκτελούνται οι εργασίες που αφορούν την τοποθέτηση των φιλμ στο δοχείο εμφάνισης και την εκτύπωση των φωτογραφιών.

  

Σκοτεινός θάλαμος: Υγρό και στεγνό τμήμα στον ίδιο χώρο

4.2.3 Προδιαγραφές - Έμφαση στην ασφάλεια και στην υγιεινή

Ο σκοτεινός θάλαμος πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:


4.2.4 Απαραίτητος εξοπλισμός του υγρού τμήματος


4.2.5 Απαραίτητος εξοπλισμός του στεγνού τμήματος