ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΔΠΜΣ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ: ΥΔΡΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ

Εργασία 5: Πιθανή μέγιστη κατακρήμνιση (ΠΜΚ)

1 Εκτίμηση της ΠΜΚ με μεγιστοποίηση βροχοπτώσεων

  1. Από το αρχείο excel EAADAILY.XLS που περιέχει 21 έτη ημερήσιων μετρήσεων της θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας και βροχόπτωσης του σταθμού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όπως έχουν ληφθεί από τα μηνιαία κλιματολογικά δελτία, ξεχωρίστε τα δεδομένα ενός μήνα (διαφορετικού για κάθε ομάδα 2 μεταπτυχιακών φοιτητών)
  2. Από τα παραπάνω δεδομένα εκτιμήστε για κάθε ημέρα το μέσο σημείο δρόσου κάνοντας εύλογες παραδοχές.
  3. Στη συνέχεια εκτιμήστε για κάθε μήνα το μέγιστο σημείο δρόσου και σχηματίστε ένα δείγμα μέγιστων σημείων δρόσου 21 ετών.
  4. Με στατιστική επεξεργασία του δείγματος και χρησιμοποιώντας την κατανομή μεγίστων Gumbel εκτιμήστε το μέγιστο σημείο δρόσου για τον υπόψη μήνα που αντιστοιχεί σε περίοδο επαναφοράς 100 ετών.
  5. Από τα δεδομένα της παραγράφου 1 ξεχωρίστε τις 10-15 μεγαλύτερες βροχές του υπόψη μήνα και σημειώστε τα 24ωρα ύψη βροχής και τα αντίστοιχα σημεία δρόσου.
  6. Με βάση τα δεδομένα των παραγράφων 4 και 5 εκτιμήστε την 24ωρη ΠΜΚ, μεγιστοποιώντας τις βροχοπτώσεις με αναγωγή ως προς την ατμοσφαιρική υγρασία.

2 Εκτίμηση της ΠΜΚ με τη μέθοδο Hershfield

  1. Από το αρχείο excel DAILYMAX2.XLS που περιέχει τα ετήσια μέγιστα ημερήσια ύψη βροχής 16 σταθμών της Ελλάδας ξεχωρίστε τα δεδομένα ενός σταθμού (διαφορετικού για κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή).
  2. Με βάση τα δεδομένα αυτά εκτιμήστε την 24ωρη ΠΜΚ του υπόψη σταθμού με τη στατιστική μέθοδο Hershfield.
  3. Υποθέτοντας ότι τα ετήσια μέγιστα ημερήσια ύψη βροχής ακολουθούν κατανομή Γενική Ακραίων Τιμών (ΓΑΤ), εκτιμήστε την περίοδο επαναφοράς στην οποία αντιστοιχεί η παραπάνω τιμή της ΠΜΚ.
Σημ.: Λεπτομέρειες για την προσαρμογή των κατανομών Gumbel και ΓΑΤ υπάρχουν στο αρχείο GEVandGumbel.pdf.

© Δ. Κουτσογιάννης