ΜΑΘΗΜΑ
8ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Ακαδ. Έτος 2018-19



 

   
 
ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ  


Το μάθημα «Γεωφυσικές Διασκοπήσεις - Βαρυτημετρία» επιχειρεί να καλύψει το μέρος εκείνο από το ευρύ γνωστικό αντικείμενο της Γεωφυσικής Γεωδαισίας, που αφορά τις βασικές αρχές και μεθόδους μέτρησης του γήινου πεδίου βαρύτητας και τις συναφείς σύγχρονες γεωδαιτικές τεχνολογίες, οι οποίες
  • συνεισφέρουν στη μελέτη των παραμορφώσεων της γήινης επιφάνειας, και εν γένει των μηχανικών ιδιοτήτων και της δυναμικής συμπεριφοράς (π.χ. κινήσεις και παραμορφώσεις) της Γης ως σύστημα, συμπεριλαμβανομένων και των μεταβολών (στο χώρο και το χρόνο) του γήινου πεδίου βαρύτητας, και
  • επιτρέπουν την συνεχή πρόοδο στην ερμηνεία ποικίλων (π.χ. γεωδυναμικών, γεωφυσικών και γεωπεριβαλλοντικών) φαινομένων και των διαχρονικών μεταβολών τους που επηρεάζουν την ανάπτυξη του πλανήτη μας καθώς και την εφαρμογή βελτιωμένων μεθόδων εκμετάλευσης των γήινων πόρων (π.χ. ανίχνευση ενεργειακών πηγών) και προστασίας του γήινου περιβάλλοντος (π.χ. ανίχνευση μεταβολών της στάθμης υπογείων υδάτων, γεωτεχνικές μελέτες, κ.ά.).
Ειδικότερα, με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι σπουδαστές που θα το παρακολουθήσουν θα αποκτήσουν μια βασική κατανόηση των προηγμένων μεθόδων και των τεχνολογιών της σύγχρονης γεωδαισίας που χρησιμοποιούνται στις γεωφυσικές διασκοπήσεις και τις γενικότερες εφαρμογές γεωφυσικών και περιβαλλοντικών ερευνών που αποσκοπούν στη μέτρηση και την ανάλυση των φυσικών ιδιοτήτων της Γης για να βοηθήσουν την επίλυση βασικών προβλημάτων της εφηρμοσμένης μηχανικής (π.χ. εξερεύνηση φυσικών πόρων και ενεργειακών πηγών, εδαφολογικές μελέτες, μεταβολές της στάθμης υπογείων υδάτων, γεωφυσικές επιπτώσεις κ.ά.). Επιπλέον θα εξοικιωθούν με τις μεθόδους και τα γεωδαιτικά “εργαλεία” που χρησιμοποιούνται μαζί με προηγμένες μαθηματικές τεχνικές, για να λυθούν ποικίλα επιστημονικά και πρακτικά γεωφυσικά προβλήματα που προκύπτουν από τη συνδυασμένη παρατήρηση της Γης από το διάστημα και από την τοπογραφική ή τη θαλάσσια επιφάνεια όπου επιδρά το πεδίο βαρύτητας της Γης.

Το μάθημα δίνει έμφαση στη πρακτική και θεωρητική κατάρτηση στις κυριότερες εφαρμογές της γεωφυσικής στα προαναφερόμενα προβλήματα. Για κάθε θέμα, η ανάπτυξη θα προχωρήσει από τις βασικές αρχές (θεωρία) μέσω της μεθοδολογίας και της ερμηνείας των μετρήσεων και των αποτελεσμάτων, στις αντιπροσωπευτικές εφαρμογές. Ως εκ τούτου, η υλοποίηση των στόχων του μαθήματος βασίζεται σε συναφείς διαλέξεις, εργαστηριακές ασκήσεις και πρακτικές εργασίες, ασκήσεις πεδίου και σύντομες τεχνικές εκθέσεις από τη μελέτη αντιπροσωπευτικών εφαρμογών (Case studies) από την ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.




Η υλοποίηση των ιστοσελίδων του μαθήματος έγινε στα πλαίσια του Έργου ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ της ΣΑΤΜ/Ε.Μ.Π.
με τίτλο "Αναμόρφωση Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών"