Παρασκευή 27 Απριλίου 2001, 23:40-01:00 EEST
Μπακγιάρντ Καρύστου, Meade 4500

Η νύχτα ήταν καταπληκτική. Υγρασία μηδέν, άνεμος μηδέν, κρύο μηδέν. Τα αστέρια καθαρά και σταθερά. Εντούτοις παρατήρησα λίγο γιατί ήμουν πολύ κουρασμένος από το ταξίδι προς Κάρυστο, στο οποίο έχασα δύο πλοία.

Ακολούθησα το σχέδιο που είχα καταρτίσει την προηγούμενη φορά, τουτέστιν εξερεύνηση των Canes Venatici. Να ένα σχέδιο με μερικά από τα πράγματα που είδα με γυμνό μάτι:

Canes Venatici

Η θολούρα που έχω σμειώσει αριστερά του Chara πρέπει να είναι το 4 Canum Venaticorum, που ήταν στο όριο της όρασής μου (6.06) και δεν το έβλεπα καλά. Αν και φαίνεται πως κατάφερα να δω το 9 CVn (ανάμεσα Chara και Cor Caroli, με 6.37), ενώ υπήρχαν και λαμπρότερα που δεν έχω σημειώσει. Η άλλη θολούρα που έχω σημειώσει, στο κάτω μέρος, επίσης μάλλον είναι της φαντασίας μου.

Παρατήρησα πολλή ώρα με το τηλεσκόπιο το σφαιρικό σμήνος M3.

M3

Το M3 ήταν πιο ενδιαφέρον με το προσοφθάλμιο των 9.5 mm (συνήθως χρησιμοποιώ 25 mm). Ενώ φαίνεται σαν ολοστρόγγυλη και καλοσχηματισμένη θολούρα, με την περιφερειακή όραση πάει να γίνει πιο σαφές. Με περισσότερο σκοτάδι κι ένα καλό φίλτρο ίσως να resolve.

Επιστροφή στο ευρετήριο