Νεμέα, 2 Δεκεμβρίου 2000


Ημερομηνία: 2 Δεκεμβρίου 2000
Τοποθεσία: Νεμέα
Παρόντες: Αντώνης, Στέφανος, Βαγγέλης, Άγγελος
Συντάκτης: Αντώνης

Συνεχίζοντας την καλή πορεία που ξεκινήσαμε τις προάλλες, θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε για τα Messier. Άλλωστε στην προηγούμενη βραδιά παρατηρήσεων είχα μάθει κάμποσους αστερισμούς στην προσπάθειά μου να βρω κάτι M. Ξαναείδαμε φυσικά πολύ εύκολα τα M31, M42, M45, και πάμε παρακάτω.

Γράφω αυτές τις σημειώσεις, την άλλη μέρα, γιατί δεν κράτησα σημειώσεις επί τόπου. Το παρατηρητήριο στήθηκε καταμεσής ενός υπό κατασκευή αγροτικού δρόμου, ανάμεσα σε χωράφια. Πιο πέρα ήταν ένα χωριό, και γύρω-γύρω βουνά, αλλά αρκετά μακρυά, ώστε βλέπαμε πρακτικά όλο τον ουρανό. Καθώς έπεσε η νύχτα έβαλε πολλή υγρασία και ομίχλη, που ήταν ορατή σαν ένα άσπρο στρώμα χαμηλά πέρα στους πρόποδες του βουνού. Λόγω των φώτων του χωριού βλεπόμασταν μεταξύ μας και βλέπαμε τριγύρω. Παρά όμως τη λίγη φωτορύπανση και την πολλή υγρασία, ο ουρανός την περισσότερη ώρα φαινόταν καθαρά και με γυμνό μάτι βλέπαμε μέχρι, μέγεθος 5, ενίοτε και κατά τόπους μέχρι 5.5.

Νομίζω ότι εγώ είδα τα περισσότερα αντικείμενα Messier, και συγκεκριμένα: στους Διδύμους το M35, στον Περσέα το M34, στην Κασσιόπη τa M103 και M52, στον Ηνίοχο τα M36, M37, και M38, στο Σκύλο το M41, και στο Τρίγωνο το M33. Επίσης στον Περσέα είδα τα NGC 869 και 884, που έκαναν μπαμ και με γυμνό μάτι, και στην Κασσιόπη το NGC 663.

Όλα αυτά τα αντικείμενα εκτός από αυτά της Κασσιόπης τα είδαν ως επί το πλείστον και οι άλλοι.

Δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όλα είναι μικρές θολούρες. Έχει όμως πολλή πλάκα να ψάχνεις να τα βρεις. Φχαριστήθηκα κυρίως το M52, που είναι πολύ ασθενές και ο Levy γράφει ότι θέλει τηλεσκόπιο, και δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό αστέρι κοντά. Χρειάστηκε να μελετήσω το χάρτη και τον ουρανό προσεκτικά κανένα δεκάλεπτο για να βεβαιωθώ ότι η μικρή και δυσδιάκριτη θολούρα που έβλεπα στα κιάλια ήταν πράγματι το M52.

Το μόνο αντικείμενο που ήταν κάπως διαφορετικό ήταν το M33, λόγω του μεγάλου μεγέθους και του σχήματός του.

Επιστροφή στο ευρετήριο