Κάρυστος, 20 Ιουνίου 1999


Ημερομηνία: 20 Ιουνίου 1999 μ.Χ. (Γ.Η.), 00:27 EEST
Τοποθεσία: Παρατηρητήριο Βερενίκη του Γενικού Περιφερειακού Αστεροσκοπείου Καρύστου
Παρόντες: Στέφανος, Αντώνης, Βαγγέλης, Μάρκος
Συντάκτης: Αντώνης

Απόψε ο ουρανός είναι καταπληκτικός. Η ατμόσφαιρα είναι απίστευτα καθαρή, και είναι τέτοια πόρωση ώστε δεν βρίσκω χρόνο να πάρω τα μάτια μου από τον ουρανό και να κρατήσω σημειώσεις. Τώρα είναι 01:18. Πριν από αρκετή ώρα, κανένα εικοσάλεπτο, έδυσε η σελήνη πίσω από ένα ύψωμα που ήταν μόλις 2° πάνω από τον ορίζοντα, και όμως φαινόταν θαυμάσια, χωρίς να έχει παρακοκκινίσει. Την είδαμε με κυάλια και τηλεσκόπιο να κρύβεται πίσω απ' το ύψωμα, και ήταν υπέροχη.

Ξοδέψαμε κάμποση ώρα για να εξηγήσουμε στο Βαγγέλη τα βασικά, δηλαδή την ουράνια σφαίρα, τους ουράνιους πόλους, τον ουράνιο ισημερινό, την εκλειπτική, κλπ. Δυσκολευτήκαμε να τα εξηγήσουμε, αλλά βοήθησαν πολύ τα σχήματα του Levy.

Ο Στέφανος τώρα έχει πορωθεί με το να ψάχνει για deep sky objects. Δουλεύουμε κυρίως με κυάλια. Είδαμε το μεγάλο σφαιρικό σμήνος του Τοξότη (M22). Φαίνεται εύκολα αν βρεις στα κυάλια τα φ και λ του Τοξότη· είναι λίγο πιο πάνω. Το M22 φαίνεται σαν μια θολούρα μες στα κυάλια.

Είναι 02:00. Το προηγούμενο ημίωρο εμφανίστηκε η Ανδρομέδα. Τώρα μόλις βγήκε το γ, που ήταν το τελευταίο που έμενε να βγει. Είδαμε το Γαλαξία της Ανδρομέδας, το M31, με τα κυάλια. Φαίνεται και με γυμνό μάτι, με την περιφερειακή όραση, αλλά χωρίς να παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Είδαμε τον αστερισμό του Κύκνου, που είναι πάρα πολύ ωραίος, και προσπαθήσαμε να δούμε το NGC 7000, αλλά δεν το καταφέραμε. Ανάμεσα στο Ντενέμπ και στο ξ ο ουρανός κάνει πολλά σχήματα, περνάει και ο Γαλαξίας από κει, και δεν ήταν δυνατό να ξεχωρίσουμε το νεφέλωμα μέσα σ' αυτά.

Εγώ και ο Βαγγέλης είδαμε ένα UFO. Συγκεκριμένα, στις 02:25 περίπου είδαμε ένα φωτάκι να κινείται κάπου στον αστερισμό του Πήγασου, και στην προσπάθειά μας να το εξετάσουμε με τα κυάλια είδαμε με θαυμασμό ότι μπροστά του είχε άλλα δύο, που δεν φαίνονταν με γυμνό μάτι. Ήταν έτσι:

Σχεδιάγραμμα ΑΤΙΑ

Τα τρία σώματα κινούνταν σε σχηματισμό, μπροστά τα ασθενή, πίσω το φωτεινό, και τα παρακολουθήσαμε περίπου 2 λεπτά καθώς πήγαν από τον Πήγασο προς την Κασσιόπη.

Ρίχνοντας μια ματιά με τα κυάλια έπεσα τυχαία σ' ένα εντυπωσιακό νεφέλωμα, στον Τοξότη, που διαπιστώσαμε ότι ήταν το M8 και το σμήνος NGC 6530. Φαίνεται και με γυμνό μάτι ότι κάτι υπάρχει εκεί. Είναι πολύ ενδιαφέρον να παίζεις με την περιφερειακή όραση όταν το κοιτάς με τα κυάλια. Όταν το έχεις στην περιφερειακή όραση, το νεφέλωμα φαίνεται καθαρά. Όταν το κοιτάς κατευθείαν, η φωτεινότητα του νεφελώματος ελαττώνεται πάρα πολύ και φαίνεται κυρίως το σμήνος. Με τα κυάλια φαίνεται εύκολα και το M20. Για την ακρίβεια, είναι πολύ δύσκολο να δεις το M8 χωρίς να δεις το M20.

Είναι λίγο μετά τις 03:30. Μελέτησα τον Περσέα και είδα στα κυάλια τα M34 και το διπλό σμήνος NGC 869 & 884. Δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον, τουλάχιστον όχι το M34. Φαίνεται ωραίο το α του Περσέα στα κυάλια, που περιτριγυρίζεται από πολλά αστέρια. Οι άλλοι δύο δεν έδωσαν σημασία. Ο Στέφανος εδώ και ώρα περιμένει την ανατολή του Δία, ο οποίος όμως δε λέει να βγει.

03:45 βγήκε ο Δίας. Είναι πολύ λαμπερός, ειδικά όταν τον βλέπεις με κυάλια ή με τηλεσκόπιο. Είναι πολύ μεγάλος, με αποτέλεσμα να φαίνεται στο τηλεσκόπιο σαν ένας πολύ μικρός δίσκος. Στο τηλεσκόπιο φαίνονται οι δορυφόροι του Γαλιλαίου (τρεις μέχρι στιγμής). Ψιλο-φαίνονται και με κυάλια.

[Όταν λέμε ότι είδαμε UFO, δεν εννοούμε βέβαια ότι αυτό το πράγμα ήταν εξωγήινοι. UFO ονομάζεται κάθε ουράνιο φαινόμενο για το οποίο ο παρατηρητής δεν διαθέτει λογική εξήγηση. Είναι φυσικό όταν κάποιος είναι αρχάριος να βλέπει πιο πολλά UFO από έναν προχωρημένο, γιατί απλούστατα ο προχωρημένος μπορεί να δώσει λογικές εξηγήσεις για πιο πολλά πράγματα. Ο ελληνικός όρος για το UFO, ΑΤΙΑ, είναι ατυχέστατος γιατί το Αγνώστου Ταυτότητος δεν αποδίδει σωστά το Unidentified, που σημαίνει μη αναγνωρίσιμο.

20/4/2001 - Οι Dickinson & Dyer, στο The backyard astronomer's guide, στο εδάφιο περί τεχνητών δορυφόρων (σελ. 102-103), αναφέρουν: "Now and then, two or more objects can be seen travelling together." Ακόμα όμως δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο μπορεί τρεις δορυφόροι να πηγαίνουν σε σχηματισμό.]

Επιστροφή στο ευρετήριο