Αστροφωτογραφίες της 24ης Απριλίου 1999

Τις φωτογραφίες τράβηξε, σάρωσε και επεξεργάστηκε ο Στέφανος.

Όλες οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με αρνητικό φιλμ Fuji στα 1600 ISO, με διαφράγματα f/2.8-f/8 και χρόνους έκθεσης 15-30 δευτερόλεπτα (εκτός αν αναφέρεται αλλιώς στη φωτογραφία). Η φωτογραφική μηχανή ήταν μια Zenit 122 με φακούς 28 mm, 58 mm και 135x2=270 mm. Οι φωτογραφίες σαρώθηκαν με scanner Mikrotek στα 72 dpi και υπέστησαν επεξεργασία με κατάλληλο λογισμικό.

Για να παρατηρήσετε καλύτερα τις φωτογραφίες στην οθόνη, συνιστούμε να σβήσετε τα φώτα στο δωμάτιο.



Ο Γαλαξίας στον Τοξότη και το Σκορπιό

Ο Γαλαξίας όπως φαίνεται στους αστερισμούς του Τοξότη και του Σκορπιού. Η φωτεινή γραμμή στο κάτω δεξί μέρος της φωτογραφίας είναι η ανάκλαση μιας λάμπας στην θάλασσα αρκετά μακριά.



Ο Γαλαξίας πάνω από την Κασσιόπη

Μια άλλη άποψη του Γαλαξία. Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας φαίνεται ο αστερισμός της Κασσιόπης. Το κόκκινο φωτάκι κάτω αριστερά είναι κόκκινη λάμπα, πιθανόν κεραία.



Η Μεγάλη Άρκτος

Η Μεγάλη Άρκτος, λίγο δεξιά από το μέσο της φωτογραφίας.



Περιστροφή γύρω από το βόρειο πόλο

Η περιστροφή των αστεριών γύρω από το βόρειο ουράνιο πόλο. Η έκθεση είναι περίπου 25 λεπτά. Στο κέντρο της περιστροφής είναι ο Πολικός Αστέρας.



Η Κόμη της Βερενίκης κ.ά.

Αυτή η φωτογραφία μπορεί να μην είναι πολύ εντυπωσιακή αλλά δείχνει πολλά πράγματα. Το φωτεινό αστέρι πάνω αριστερά είναι ο Αρκτούρος. Στη μέση και λίγο αριστερά διακρίνεται η Κόμη της Βερενίκης. Κάτω δεξιά είναι τμήμα του αστερισμού του Λέοντα ενώ κάτω αριστερά τμήμα της Παρθένου. Στην πάνω δεξιά άκρη είναι ένα τμήμα της Μεγάλης Άρκτου. Λίγο κάτω από το μέσο της φωτογραφίας τα φωτεινά στίγματα είναι κατά κύριο λόγο γαλαξίες και άλλοι νεφελώδεις σχηματισμοί. Τέλος παρατηρείτε την φωτεινή άλω στο κάτω μέρος της φωτογραφίας. Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει στο αν είναι τα φώτα της Αθήνας (περίπου 65 km μακριά) ή της Καρύστου (περίπου 5 km μακριά).



Το μεγάλο νεφέλωμα του Ωρίωνα

Το διάσημο Νεφέλωμα του Ωρίωνα ή αλλιώς Μ42. Η φωτογραφία τραβήχτηκε μετά την δύση του ηλίου της 24ης Απριλίου. Υπήρχε ακόμα λυκόφως και ο αστερισμός του Ωρίωνα ήταν χαμηλά. Ακόμα, ήμασταν μέσα στην Κάρυστο, όπου υπάρχει φωτισμός στους δρόμους. Έτσι η φωτογραφία δεν είναι από τις καθαρότερες. Χρησιμοποιήθηκε φακός 135mm με διπλασιαστή 2X οπότε το διαθέσιμο διάφραγμα ήταν κάτι μεταξύ 5.6 και 8, οπότε η έκθεση ήταν περίπου 6-8 δευτερόλεπτα, χρόνος ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος για τον συγκεκριμένο φακό (φαίνεται η μετακίνηση). Είναι η μόνη φωτογραφία που σαρώθηκε στα 300 dpi και παρουσιάζουμε μόνο το τμήμα που έχει ενδιαφέρον.

Επιστροφή στο ευρετήριο